Misterij ugriza bijesnog majmuna: dr. Radiček objasnio o čemu je riječ

Objavljeno, 08. travnja 2024. Zdravlje
# Foto: UNSPLASH / Simone Fischer / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Javnost je zaintrigirala informacija Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije da su lani dvije osobe morale biti cijepljene zbog ugriza majmuna i ježa.

Prošle je godine, naime, na području županije zbog ugriza životinja pregledano ukupno 105 osoba, a njih 34 na koncu je moralo biti tretirano zbog ugriza ili rizičnog kontakta s dokazano bijesnom životinjom, sumnjivom na bjesnoću, uginulom ili odlutalom životinjom.

U 18 slučajeva radilo se o psima, 14 mačkama, a po jednom su ljude ugrizli majmun i jež, navodi se u izvještaju o radu koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo. Epidemiologe iz Zavoda u ponedjeljak smo zamolili da nam objasne te brojke i informacije.

Smrtnost 100 posto

“Tijekom prošle godine je u antirabičnoj ambulanti Zavoda za javno zdravstvo županije sveukupno pregledano 105 ugriženih osoba od čega smo morali cijepiti njih 34.

Jedna osoba koju smo morali cijepiti protiv bjesnoće je bila ugrižena od mačke kod koje je veterinar opravdano na osnovu ponašanja životinje posumnjao da se radi o bjesnoći.

Druga osoba je ugrižena od majmuna, ali na Tajlandu, gdje je započeto i cijepljenje protiv bjesnoće koje je kod nas samo dovršeno. U ostala 32 slučaja se radilo o ugrizima divljih životinja ili životinja nepoznata vlasnika koji su nakon ugriza pobjegle i nisu mogle biti stavljene pod veterinarski nadzor.

Ugrizi su se dogodili bez provokacije. Dakle, ne radi se o dokazano bijesnim životinjama, nego o sumnjivim ugrizima koji se po postupniku imunizacije protiv bjesnoće moraju provesti.

Jež je pobjegao

Nažalost, radi se o bolesti kod koje je smrtnost gotovo stopostotna, odnosno nema mogućnosti liječenja”, otkrio nam je danas dr. Darko Radiček, šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo županije.

On također umiruje javnosti brojkama koje otkrivaju kako je i ranijih godina bio sličan slučaj. Broj cijepljenih osoba protiv bjesnoće, kaže dr. Radiček, u proteklih pet godina u Zavodu je bio slijedeći: 2019. cijepljene su 33 osobe, 2020. također 33, godinu kasnije 26, predlani 23, a lani opet 33 osobe.

Pitali smo i što je s ugrizom ježa, odnosno jesu li i ranije ikad imali slučaj rizičnoga kontakta s tom bodljikavom životinjom. Evo što nam je odgovoreno…

“Na žalost, jež je, kao i mnoge druge životinje nakon ugriza pobjegao i nije mogao biti pregledan od strane veterinara”, zaključuje dr. Darko Radiček.


Tagovi: BIJESNI MAJMUN BJESNOćA CIJEPLJENJE DR. DARKO RADIčEK EPIDEMIOLOG JEž UGRIZ

NEDAVNO OBJAVLJENO