Mišel Jakšić: Država kao vlasnik mora inzistirati na dizanju plaća u Podravki

Objavljeno, 03. rujna 2023. Razgovori
# Foto: PODRAVKA / Mišel Jakšić, Martina Dalić i Andrej Plenković u Podravki
AUTOR
Redakcijski tekst

Saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dao je intervju za nedjeljni Večernji list.

Govorio je, među ostalim, o skorašnjim parlamentarnim izborima, stanju u SDP-u i rejtingu šefa stranke, ali i inflaciji te opcijskim dionicama koje dobivaju menadžeri Podravke.

“Inflacija je pokazala svu krhkost našeg gospodarskog modela jer pod pokroviteljstvom političkih elita koje štite samo krupni kapital najveći teret ove inflacije trpe oni s najmanjim primanjima i naši umirovljenici.

Potrebna nam je snažna promjena poreznih politika, manji pritisak na rad i zaposlene, a pravednije oporezivanje kapitala, dividendi, rentijerstva. SDP mora stati na kraj dominantnoj HDZ-ovoj logici „tko je jamio jamio je“.

Izmjena modela izračuna mirovina, ovo što premijer priča, je samo bacanje prašine u oči jer istina je da su mirovine realno u padu. Nužna je i promjena u poticanju industrije koju stalno ostavljamo na milost i nemilost stranim trgovačkim lancima.

Diktiranje profita

Moramo se dotaknuti i poljoprivredne politike koja nam je totalni promašaj jer iz godine u godinu smo sve dalje od samodostatnosti u proizvodnji u gotovo svim kulturama, a svim znamo kakve prirodne resurse imamo(…)”, naglašava Mišel Jakšić.

Na pitanje novinarke Petre Maretić Žonje o dionicama koje dobivaju menadžeri Podravke, SDP-ov saborski zastupnik kaže kako nije protiv nagrada za uspješne rezultate, no problem nastaje kad je ta nagrada u ogromnom nesrazmjeru u odnosu na plaće radnika.

“Nije primjereno trenutku u kojem radnici s prosječnim primanjima danas žive. Kad već govorite o Podravki, ponovit ću svoj raniji stav – veću podršku bi trebali pokazati država i mirovinski fondovi kao vlasnici tvrtke.

I to veću podršku usmjerenu na dizanje plaća, a ne diktiranje profita da bi Vlada povukla dobit iz tvrtke, a fondaši si podijelili ogromne bonuse. Podravka se počela vraćati vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji, tu bi Vlada i mirovinci trebali dati snažniju potporu”, zaključuje Jakšić.

Cijeli intervju možete pročitati u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista.


Tagovi: MIšEL JAKšIć PODRAVKA RAZGOVOR VEčERNJI LIST

NEDAVNO OBJAVLJENO