ŠTO SE TO DOGAĐA NA BURZI

Mirovinski fondovi ‘preuzeli’ Podravku: došli su do 51 posto dionica kompanije

Objavljeno, 16. svibnja 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević (Štimac, Vlaić i Dinko Novoselec koji je ranije otišao iz NO-a)
AUTOR
Robert Mihaljević

Društvo za upravljanje mirovinskim fondovima Erste obavijestilo je Zagrebačku burzu da je kupnjom 4300 dionica prešlo prag od deset posto vlasništva Podravke. Sad ima ukupno više od 715.000 Podravkinih dionica tržišno vrijednih oko 275 milijuna kuna.

Mirovinski fondovi, obvezni i dobrovoljni, danas imaju oko 51 posto udjela u koprivničkoj kompaniji, a najviše posjeduje obvezni fond PBZ-CO – 15 posto. Zanimljivo je kako se jačanje fondovskih pozicija u vlasništvu Podravke događa u trenutku kad je čelnike mirovinaca Vlada zakonskim izmjenama natjerala na ostavke u Nadzornom odboru koprivničke tvrtke. Ostavke su, tako, već kuvertirali šef fonda PBZ-CO Dubravko Štimac, Raiffeseina Damir Grbavac i Erste plavog Petar Vlaić.

U investicijskoj javnosti već danima se nagađa i što će biti s članicom NO-a Dajanom Milodanović koja je zaposlenica HPB-a, banke u kojoj mirovinski fondovi imaju vlasničke udjele. Zbog novog zakona i potencijalnog sukoba interesa, naime, mirovinci za nove članove NO-a nisu smjeli predlagati zaposlenike banaka koje su na bilo koji način povezane s njima.

Na glavnoj skupštini dioničara birat će se samo tri nova člana nadzornog odbora umjesto mirovinskih čelnika. Dajana Milodanović, tako, ostaje u NO-u premda naši izvori bliski tom tijelu upozoravaju kako bi to moglo biti dvojbeno.


Tagovi: MIROVINSKI FONDOVI NADZORNI ODBOR PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO