REMETIO JAVNI RED I MIR

Miroslav ekspresno osuđen jer je objavio sliku s uzdignuta tri prsta

Objavljeno, 12. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Miroslav (41) proglašen je krivim i ekspresno osuđen jer je na Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj s još dva muškarca pokazuje uzdignuta tri prsta.

Isticanjem tog simbola, tvrdi Općinski sud u Virovitici, on je remetio javni red i mir jer je “kod drugih korisnika izazvao uznemirenost i nelagodu”.

“Kriv je jer je 16. veljače ove godine narušavao javni red i mir tako da je s vlastitog otvorenog profila na Facebooku objavio slike neprimjerenog sadržaja s još dvije muške osobe, prikazivanjem simbola uzdignute ruke i pokazivanja tri prsta”, navodi se u presudi prekršajne sutkinje.

Miroslava je prijavila policija u Slatini kojoj je građanin dojavio da je na Facebooku objavio neprimjeren sadržaj. Sud je dao “punu vjeru izvješću službenih osoba”, pa “okrivljenik nije pozvan na ispitivanje”.

Kako je nastao pozdrav

Kažnjen je s 500 kuna, a za takav prekršaj predviđena je zakonska kazna od 50 do 300 njemačkih maraka.

Inače, pozdrav s podignuta tri prsta – palac, kažiprst i srednji prst – u pravilu simbolizira srpski nacionalistički pozdrav. To se tumači načinom na koji se pravoslavci križaju kod vjerskih obreda, s tri prsta desne ruke.

Srbijanski povjesničari kažu kako je pozdrav nastao 1988. u vrijeme okupljanja Srba iz Srijema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtijevali promjenu Ustava Srbije.

To je bio odgovor naroda Srbije na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili s dva prsta, što je anglosaksonska oznaka za pobjedu, tvrde tamošnji povjesničari.

No, u ratu su ga koristile i srpske paravojne postrojbe pa se u Hrvatskoj i nesrpskom dijelu BiH takav pozdrav smatra provokacijom.


Tagovi: OSUđEN PRESUDA TRI PRSTA VIROVITICA

NEDAVNO OBJAVLJENO