Ministar u Sveučilište Sjever pogurao osobu koju se istražuje zbog kriminala

Objavljeno, 04. srpnja 2024. Vijesti
# Foto: SVEUČILIŠTE SJEVER / Alen Host, prvi zdesna
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv deset osoba s Ekonomskog fakulteta u Rijeci zbog zloporaba teških 447.000 eura.

Među njima je i bivši dekan fakulteta Alen Host koji je nedavno imenovan u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Tamo je stigao na prijedlog države, odnosno Ministarstva znanosti, a prijedlog je potpisao ministar Radovan Fuchs.

Kako su naveli istrtažitelji, četiri muškarca i šest žena osumnjičeni su za počinjene kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, a neki od njih i za krivotvorenje dokumenata.

“Rješenjem o provođenju istrage osnovano se sumnja da su okrivljenici, njih desetero, od 20. listopada 2016. do 6. lipnja 2022., svaki u svom vremenu i svojem svojstvu, počinili navedena kaznena djela.

Premijerov savjetnik

Tim je protupravnim postupanjem pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 3.365.489,70 kuna (446.677,24 eura) na štetu obrazovne ustanove sa riječkog područja. Sve okolnosti počinjenja kaznenih djela utvrdit će se tijekom istrage”, rekli su u državnom odvjetništvu.

Inače, na čelu Sveučilišnog vijeća Sveučilišta Sjever u Koprivnici je savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zvonimir Savić, a u tom tijelu još su riječki profesor Pero Lučin, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, profesori Petar Mišević, Krešo Zadro i Božidar Horvat.

Sveučilišno vijeće, inače, brine o zakonitosti rada javnog sveučilišta, racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa i nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana te upravljanje financijskim sredstvima u skladu sa zakonom i statutom.

Bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci na čijem je čelu bio Alen Host, osumnjičena je još u veljači za štetu od 384.000 eura. Policija je objavila da je desetero osumnjičenih kazneno prijavljeno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Kolindin povjerenik

Kasnije je stigla nova kaznena prijava protiv četvero osumnjičenih, a iznos štete je skočio na gotovo 447.000 eura.

Policija sumnja kako je bivša uprava Ekonomskog fakulteta neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa fakulteta te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije provodila protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluje.

Alen Host je bio dekan riječke Ekonomije od 2016. do 2022. godine. Tijekom karijere bio je i povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Općini Matulji te član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.


Tagovi: ALEN HOST ISTRAGA KRIMINAL MINISTAR RADOVAN FUCHS SVEUCILISTE SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO