NEDOSTAJAT ĆE OKO 45 MILIJARDI KUNA

Ministar priznao veliki problem. Hoće li država imati za plaće i mirovine?

Objavljeno, 02. travnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Marin Pucar s potpredsjednikom Vlade Zdravkom Marićem
AUTOR
Robert Mihaljević

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić priznao je kako Hrvatskoj predstoje teški dani zbog gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa.

“Za financiranje nužnih izdataka nama će u državnom proračunu u iduća tri mjeseca nedostajati između 42 i 45 milijardi kuna. I to samo nužnih izdataka, bez obveza koje nam u međuvremenu dolaze na naplatu”, otkrio je Marić.

I premijer Andrej Plenković, predstavljajući nove krizne mjere pomoći gospodarstvu teške oko 30 milijardi kuna, naveo je kako država ima dovoljno novca za plaće i mirovine za ožujak.

“Kasnije ćemo vidjeti”, rekao je Plenković.

Nema nikakve sumnje kako će se država uskoro zaduživati. Kao jedna od mogućnosti spominje se i izdavanje novih državnih obveznica koje bi otkupili domaći mirovinski fondovi.

SEDMODNEVNI PAD

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je pak u četvrtak kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje zadovoljavajuća.

“Epidemijska krivulja i dalje je linearna, unatoč većem rastu broja zaraženih u srijedu. No, treba biti oprezan i meni se ne sviđa razgovor o popuštanju naših mjera. Mi moramo najprije realizirati pad broja oboljelih od sedam i više dana“, naglasio je ministar za N1 televiziju.

Ministar se nada kako će se i koronavirus ponašati kao svaki sezonski, odnosno da će nestati poput gripe pa se onda opet pojaviti u kasnu jesen, kao i gripa.

“No, to je samo moje razmišljanje i nadanje. Ovaj virus je nov i nepoznat i nitko ovog časa ne zna kako će se on ponašati”, zaključuje Beroš.


Tagovi: MIROVINE PLAćE VILI BEROS VIRUS ZDRAVKO MARIć

NEDAVNO OBJAVLJENO