BROJ ZARAŽENIH RASTE, SVE SE ZATVARA

Ministar: Imamo 12 novih oboljelih, zaražena još četiri liječnika

Objavljeno, 18. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: GRAD ZAGREB / ILUSTRACIJA / Dezinfekcija tramvaja u Zagrebu
AUTOR
Robert Mihaljević

Zaraženo je osam liječnika, objavio je u srijedu nacionalni krizni stožer civilne zaštite na redovnoj jutarnjoj konferenciji za novinare.

Ministar zdravstva Vili Beroš upravo kaže:

“Imamo 12 novih pozitivnih bolesnika, ukupno 81 pozitivan. Epidemiološka situacija u Europi i dalje nije dobra, imamo povećanja oboljelih.

Svih 24 testiranja jučer na području istoka Hrvatske, Slavonija, su negativni. To je jako važno za istok zemlje.

Možemo u kratkom vremenu osigurati preraspodjelu liječnika i drugog medicinskog osoblja s područja cijele Hrvatske, to smo već odlučili i to je iznimno važno”.

Osam liječnika je pozitivno na koronavirus. Od jučer su četiri nova slučaja na KBC-u Rebro iz kojeg su liječnici bili na skijanju u Austriji i nikoga o tome nisu obavijestili.

Ukupno je oko 200 liječnika i medicinskih sestara u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima u bolnicama, neslužbeno se doznaje.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Krunoslav Capak najavio je da će se danas raspraviti o mjerama koje će nacionalni stožer donijeti u vezi zatvaranja nekih objekata i djelatnosti.

Čini se, dakle, kako bi do zatvaranja ugostiteljskih objekata i drugih javnih sadržaja moglo doći u četvrtak.

“Policija i sanitarna inspekcija imali su 749 prijava građana i u 142 slučaja građani su kršili mjere samoizolacije”, otkrio je Capak.

O brzim testovima na koronavirus koji se pojavljuju na tržištu, ministar Beroš apelira na građane da ne kupuje takve testove jer oni nisu pouzdani.

Ministar podsjeća na proceduru kad je riječ o simptomima koji mogu ukazivati na zarazu. Prvo se mora zvati obiteljskog liječnika, naglašava.

Beroš kaže kako dosad kod pacijenata nije bilo teže kliničke slike, ali to se može očekivati kod ugroženijih osoba – kronično bolesnih i starijih pacijenata.

“Nitko nije trebao potporu respiratora”, zaključio je ministar zdravstva.


Tagovi: KAFIćI KARANTENA KORONAVIRUS STOžER ZATVARANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO