Milanovićeva supruga intervenirala da joj sinu zaključe 5 iz matematike

Objavljeno, 05. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ZORAN MILANOVIĆ / Sanja Musić Milanović sa suprugom
AUTOR
Redakcijski tekst

Mail koji je Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika države, poslala ravnateljici Klasične gimnazije kako bi se požalila na četvorku iz matematike koju ima njezin sin, ogledni je primjer pritiska moćnika.

“Činjenica da ga je Jutarnjem listu, umjesto očitovanja, dostavio Ured predsjednika, dokaz je potpunog neshvaćanja odgovornosti koju položaj nosi, preciznog poništavanja principa poštenog, pravednog i “jednakog-za-sve” načina na koji bi obrazovni sustav trebao funkcionirati te, na kraju, bolno promašenog vrednovanja (izvrsnog!) školskog uspjeha mlađeg djeteta”, piše taj list.

Dijete je iz matematike na kraju trećeg razreda gimnazije imalo zaključenu četvorku, a majka za to isključivo i jedino krivi mladu profesoricu matematike, koja je “nekoliko tjedana izostala s nastave zbog polaganja stručnog ispita” te po povratku djeci dala da pišu kontrolni u kojem je ispitivala i gradivo koje im nitko nije predavao jer škola tijekom njezina izostanka nije osigurala zamjenu.

Na koncu je ravnateljica o svemu obavijestila profesoricu koja je mlađem predsjednikovu sinu i još četvero učenika zaključila petice. I to šest dana nakon završetka nastave. Riječ je o ogromnom skandalu i dokazu da je naše društvo dosegnulo novo dno.

Cijeli tekst i otkriće Jutarnjeg pročitajte na ovome LINKU.

Što je gospođa Milanović napisala u e-mailu ravnateljici?

Poštovana gospođo Martinić-Jerčić,

ovime Vas i pisano obavještavam o mnoštvu nepravilnosti koje su vezane uz rad predmetne nastavnice matematike, a koje su uzrokovale zakidanje djece za nastavno gradivo, a potom i za ocjene.

Ukratko ću ih pobrojati:

– izostanak predmetne nastavnice matematike zbog pripreme za stručni ispit u trajanju od nekoliko tjedna, bez osigurane zamjene

– pisana provjera po njezinom povratku na nastavu za neodržano gradivo, odnosno za cca 20 posto održanoga nastavnog gradiva

– greška pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri, koju rješava davanjem novog zadatka (za koji mi Vi, ravnateljice, kažete da nastavna profesorica matematike kaže da nije novi, nego da su samo nove brojke u zadatku, što je, naravno, novi računski zadatak), a čime oduzima oko 10 minuta od ukupnog vremena i diskriminira učenike koji su pisali tu grupu (5-7 minuta trebalo je mojem sinu da bude siguran da je zadatak krivo postavljen i postavi upit predmetnoj nastavnici matematike, 1-2 minute trebalo je predmetnoj nastavnici matematike da ustanovi grešku i zada nove brojke koje će biti moguće izračunati i dodatne 2-3 minute učenicima za novi izračun, što je raspon od 8 do 12 minuta). Navodi da su mogli dodatno pisati provjeru pod velikim odmorom, učenici to nisu naveli. Treća strana nije bila prisutna

– odlazak na godišnji odmor dana 17. lipnja 2022., na dan kada imaju predzadnji sat matematike

– neodržani puni zadnji sat nastave na kojem samo zaključuje ocjene i pusta ih doma nakon 20 minuta, o čemu postoji zapis kod osiguranja o vremenu ulaska u automobil, a to mogu i osobno potvrditi jer sam u 13:40 bila doma kad je moj sin došao iz škole koja mu je trebala trajati do 14 sati. Napominjem da to radi, odnosno ne pruža mogućnost ispravka zadnji sat i čak ih na pola nastavnog sata pušta doma usprkos činjenici da na predzadnji sat na kojemu bi možda dozvolila ispravak nije došla jer je bila na godišnjem odmoru

– ponudila je trima učenicima da pišu za odličnu ocjenu test iz cjelokupnog gradiva matematike, koje uključuje i gradivo koje nije ispredavala ni ona, niti zamjena, jer škola nije uspjela osigurati zamjenu. Neispredavano gradivo kojega je pismeno provjerila i zbog čega je i nastala ova situacija, odnosno, čisto matematički gledano, aritmetički prosjek za vrlo dobar. I dalje ostaje potpuno nejasno kako je moguće dozvoliti pisanu provjeru gradiva za koje nije održana nastava, odnosno kako je moguće tu ocjenu računati u prosjek na isti način kao i ocjene za koje je nastava održana u punom obimu.

Neuzimanjem ocjene iz provjere u izračun zaključne ocjene, ocjene za gradivo koje nije održano zbog višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike i nepronalaženja zamjene za vrijeme njezina izbivanja kod mojega bi sina dovelo do aritmetičkog prosjeka ocjena za odličan. Dakle, osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocjenu iz istoga razloga, višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamjene.

Uz to, predmetna nastavnica matematike nije dala tijekom cijele godine niti jednu ocjenu iz zalaganja, čime šalje jasnu poruku da se ne treba truditi i raditi. Razredniku je, kako mi je sam rekao, rekla da bi trebala dati ocjenu ili ocjene iz zalaganja jer se (ime djeteta), kao jedan od rijetkih, zalaže. Ali nije. Ravnateljica mi je rekla da taj element ocjenjivanja više nije nužan. Iako ocjena iz zalaganja nije nužna, nego preporučljiva, jasno govori o odnosu prema trudu i zalaganju učenika.

Uz sve gore navedeno, a svjesna da se brojnim učenicima dižu ocjene, nije mi jasan ovakav stav ne samo predmetne nastavnice matematike nego i cijele stručne službe koja svjesna svih nepravilnosti ne čini ništa osim daljnjeg zakidanja učenika. Zašto postoje dvostruki kriteriji u istoj školi, zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocjena, a u ovom slučaju se svjesno grubih pedagoških propusta i dalje zakida i kažnjava učenike!?

Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i u ocjenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli utjecati ni oni, niti mi, roditelji.

Napominjem da nisam išla na razgovor s predmetnom nastavnicom matematike jer je razrednik rekao da za time nema potrebe u ovom trenutku i da će on razgovarati.

Na brojne pedagoške propuste predmetne nastavnice matematike, pravodobno i u više navrata, upozoravala sam usmeno od listopada 2021. godine i razrednika i stručnu suradnicu pedagoginju.

U iščekivanju Vašeg pisanog odgovora kao odgovorne osobe kako za zakonitost rada škole u cjelini, tako i za rad nastavnika koji u njoj rade, srdačno Vas pozdravljam.

Sanja Musić Milanović


Tagovi: MATEMATIKA PETICA RAVNATELJICA SANJA MUSIć MILANOVIć SIN šKOLA

NEDAVNO OBJAVLJENO