PORTAL DANICA ISTRAŽUJE

Menadžerima Podravke ove godine milijuni na opcijskim dionicama

Objavljeno, 05. veljače 2021. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Potpredsjednik Vedran Šimunović, predsjednica uprave Martina Dalić i čelnik NO-a Želimir Vukina
AUTOR
Robert Mihaljević

Menadžerima Podravke ove se godine smiješe milijuni kuna čiste zarade na opcijskim dionicama na koje imaju pravo prema ugovorima s kompanijom.

Kad su u veljači 2017. dobili mandat, članovi uprave Podravke mandžerskim su ugovorom stekli pravo i na opcijske dionice, svake godine na tisuće komada. Pravo na opcije imaju i potpredsjednici kompanije te izvršni menadžment.

Predsjednik uprave Marin Pucar, tako, svake je godine imao pravo na 7000 opcija, kao i direktor Belupa Hrvoje Kolarić, a ista količina dionica od ove je godine zajamčena novoj čelnici Podravke Martini Dalić.

Članovi uprave Davor Doko, Ljiljana Šapina i Marko Đerek svake godine imaju pravo na po 5000 opcija, a potpredsjednici na po 2000 dionica.

Kako je ove godine cijena dionice već narasla na oko 500 kuna, navodno se dio ključnog menadžmenta sprema iskoristiti opcije za 2017. i 2018. godinu.

Dionice za bivše menadžere

O čemu je tu riječ? Menadžeri imaju pravo od Podravke dobiti tisuće dionice po prosječnom ponderu iz 2017. i 2018. koji iznosi oko 330 kuna. Dakle, platit će ih Podravki 330 kuna, pa ih na burzi odmah prodati za oko 500 kuna.

Razliku od 170 kuna strpat će u džep. Članovi uprave Davor Doko, Marko Đerek i Ljiljana Šapina za te dvije godine mogu iskoristiti po 10.000 dionica na kojima okvirno mogu zaraditi po 1,7 milijuna kuna.

Hrvoje Kolarić na opcijama iz tih godina pak može dignuti i veći iznos: otprilike 2,4 milijuna kuna. Potpredsjednicima kompanije pak smiješi se zarada od 680.000 kuna za ukupno 4000 dionica.

U protekle četiri godine članovi Pucarove uprave i menadžeri uglavnom nisu koristili pravo na opcije. Jedino je stariji potpredsjednik Milan Tadić u svibnju 2019. iskoristio svojih 2000 godišnjih opcija.

Godine 2018. bivši je menadžer iskoristio 7000 opcijskih dionica, a pretpostavlja se da je riječ o Zvonimiru Mršiću koji je svake godine mandata mogao iskoristiti toliko.

Čekati da cijena naraste

Tijekom 2019. godine, prema priopćenjima na Zagrebačkoj burzi, u više su navrata bivši menadžeri iskoristili ukupno 20-ak tisuća opcijskih dionica koje im je Podravka otpustila, a oni ih odmah prodali.

Podravka, doduše, službeno navodi kako je te godine iskorišteno čak 50.000 opcijskih dionica, ali obavijesti o tome na Zagrebačkoj burzi nema. Što je čudno ako se uzme u obzir da se takve transakcije obvezno moraju javno objaviti.

Opcije za svaku godinu mogu se iskoristiti u roku od pet godina, što znači da one iz 2017. vrijede do kraja iduće godine. Zato će menadžeri sigurno dobro odvagnuti i procijeniti – prodati već ove godine za 500 ili možda čekati da cijena još naraste.

Nova predsjednica uprave Martina Dalić zasad nema pravo na korištenje opcija. Ona će prvih 7000 opcijskih dionica po ponderu iz ove godine moći iskoristiti iduće. Naravno, ako joj se to bude isplatilo, odnosno ako cijena dionice na burzi tada bude veća od ovogodišnjeg pondera.


Tagovi: MENADžERI OPCIJSKE DIONICE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO