OVO JE STRAŠNO

Menadžerima Podravke dodijeljene dionice vrijedne čak 160 milijuna kuna!

Objavljeno, 01. travnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je opet počela kupovati vlastite dionice na burzi. U petak je izvijestila kako je ovaj tjedan kupila ukupno 767 dionica tržišno vrijednih blizu pola milijuna kuna.

Glavna skupština odobrila je upravi stjecanje vlastitih dionica najviše do 10 posto temeljnoga kapitala tvrtke. Dionice se mogu kupovati isključivo iz ostvarene dobiti.

Nakon ovotjedne kupnje, Podravka u trezoru ima oko 99.400 vlastitih dionica, odnosno oko 1,4 posto temeljnog kapitala društva. Te dionice nemaju pravo glasa na skupštini, niti mogu ostvarivati pravo na dividendu.

Podravka će i u idućim tjednima nastaviti kupovati vlastite dionice, što će sigurno pozitivno utjecati na cijenu. Odnosno, ako tržište nastavi padati, moguće će da će Podravkina dionica padati manje.

No, zašto Podravka uopće kupuje vlastite dionice? Stvar je vrlo jednostavna: jer te dionice služe za nagrade menadžerima u opcijama.

Šefu Podravke 10.000 dionica

Poktraj 2020. godine, primjerice, Podravka je menadžerima dodijelila ukupno više od 230.000 opcijskih dionica koje oni imaju pravo kupiti po cijenama iz prijašnjih godina. A tvrtka u svojem trezoru, kako rekosmo, ima tek oko 99.000 dionica.

Ove je godine ta brojka veća od 260.000 jer su nove dionice dodijeljene i za prošlu godinu. Taj golemi paket dionica namijenjen odabranim menadžerima ovog časa na tržištu na Zagrebačkoj burzi vrijedi čak 160 milijuna kuna! Mogu se iskoristiti do kraja 2026. godine.

Predsjednik uprave Podravke dosad je imao pravo na 10.000 opcijskih dionica godišnje, a svaki član uprave na po 7500 dionica, i to za svaku godinu mandata. Dakle, svake godine uprava je dobivala pravo na ukupno 40.000 opcijskih dionica, a u petogodišnjem mandatu to je 200.00 dionica!

Čelnica Podravke Martina Dalić i novi članovi uprave nedavno su s Nadzornim odborom kompanije potpisali nove menadžerske ugovore za petogodišnji mandat. Nije poznato koliko im je opcija po novome dodijeljeno.


Tagovi: DIONICE MENADžERI OPCIJSKE DIONICE PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO