Menadžeri iz ‘afere Spice’ tužili Podravku i traže milijunske otpremine!

Objavljeno, 24. prosinca 2022. Naše priče
# Foto: NEJA MARKIČEVIĆ / CROPIX / Zdravko Šestak i Josip Pavlović na suđenju u aferi Spice
AUTOR
Robert Mihaljević

Bivši članovi uprave Podravke koji su bili uhićeni i procesuirani u aferi Spice tužili su koprivničku kompaniju tražeći da im isplati milijunske otpremnine zbog smjene.

Riječ je o Josipu Pavloviću, Saši Romcu i Zdravku Šestaku. Kako doznajemo, barem jedan od njih ima šanse dobiti otpremninu od čak 1,8 milijuna kuna, što s kamata može doseći iznos od najmanje 5 milijuna kuna.

Otpreminu je, dakle, tražio i bivši član uprave Josip Pavlović koji je tražio da mu Podravka isplati 1,76 milijuna kuna otpremnine zbog smjene s mjesta člana uprave nakon što je u jesen 2009. bio uhićen. No, njegov problem je da je pravomoćno osuđen za dio krimena iz ‘spajsa’

Vrhovni sud RH, naime, potvrdio je presudu protiv njega, bivšeg šefa Podravke Zdravka Šestaka i vlasnika posrnulog splitskog SMS-a Srđana Mladinića te im je naloženo da kompaniji podmire štetu od 10,75 milijuna kuna.

Plaća 73.500 kuna

Pavlović je smijenjen odlukom nadzornog odbora 18. studenog 2009. godine, a na tu je dužnost bio imenovan u srpnju godinu ranije. Nakon toga, ponuđen mu je novi ugovor o radu kojeg je Pavlović odbio. Otpremnina je ugovorena u visini 24 mjesečne neto plaće uz obvezu plaćanja i svih poreza i doprinosa.

Pavlović je u to vrijeme imao ugovorenu neto plaću od 36.000 kuna, što je u bruto iznosu oko 73.500 kuna mjesečno. Otpremina je, dakle, dvogodišnji iznos bruto plaće, odnosno oko 1,76 milijuna kuna. Pavlović je imao pravo i na bonus te 4000 opcijskih dionica po godini mandata.

U vrijeme smjene, Pavlović je bio u pritvoru u Remetincu jer je uhićen 21. listopada 2009. godine. Iz Podravke upozoravaju kako su uprava i nadzorni odbor podnijeli protiv svih optuženika imovinsko-pravni zahtjev kojim se od njih zahtijeva da solidarno nadoknade štetu u iznosu od 400 milijuna kuna.

No, Saša Romac u bitno je boljoj poziciji. On je pravomoćno oslobođen svih optužaba u aferi Spice, a nepravomoćno je oslobođen i u aferi Adria

Sud je zbog toga ovih dana zaključio kako Pavlović nema pravo na isplatu utužene otpremnine u iznosu od 1,76 milijuna kuna.

„Sud je utvrdio da je Pavlović, osim što je proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela, obvezan kao jedan od optuženika u tom kaznenom postupku na naknadu štete Podravki. Upravo eventualno nepostojanje zahtjeva za naknadu štete predstavlja pretpostavku za isplatu otpremnine. Kako ta pretpostavka nije ispunjena, sud je odbio tužbeni zahtjev Pavlovića“, tumači sutkinja.

Oslobođen u aferi Adria

Presuda o isplati otpremnine je nepravomoćna i Josip Pavlović može se na nju žaliti. Kako smo doznali, tužbu kojom traže otpremnine podnijeli su i bivši predsjednik uprave Zdravko Šestak te član uprave Saša Romac. Nije poznato u kojoj su fazi njihovi postupci, odnosno je li išta od toga već presuđeno.

Svi su bili uhićeni u listopadu 2009. godine u aferi Spice te su zbog toga smijenjeni prije isteka mandata. Šestak je pravomoćno osuđen s Pavlovićem i Mladinićem te im je naloženo da solidarno Podravki plate odštetu od 10,75 milijuna kuna. Zbog toga će i on – ako Pavlovićevu tužbu pravomoćno odbiju – teško do otpremnine.

No, Saša Romac u bitno je boljoj poziciji. On je pravomoćno oslobođen svih optužaba u aferi Spice, a nepravomoćno je oslobođen i u aferi Adria u kojoj je bio na optuženičkoj klupi zajedno s čelnikom zadarske tvrtke Miodragom Lacićem i kolegom iz uprave Podravke Josipom Pavlovićem.

Ako i ta presuda postane pravomoćna, Romac bi doista mogao dobiti otpremninu koja bi s kamatama mogla iznositi čak 5 milijuna kuna! No, to je zasad samo hipoteza, valja ipak pričekati sudski pravorijek.


Tagovi: AFERA SPICE JOSIP PAVLOVIć OTPREMNINE PODRAVKA SAšA ROMAC ZDRAVKO šESTAK

NEDAVNO OBJAVLJENO