VEĆ TRADICIONALNA

Međunarodna škola folklora Hrvatske matice iseljenika u Koprivnici

Objavljeno, 07. siječnja 2022. Zabavno
# Foto: KOMUNALAC / Zimska škola folklora u Domu mladih
AUTOR
Redakcijski tekst

U Domu mladih Koprivnica gostuje Zimska škola hrvatskog folklora Hrvatske matice iseljenika. Održavat će se deset dana u Domu mladih i Hotelu Podravina uz Covid potvrde i poštivanje svih epidemioloških mjera te uz partnerstvo Grada Koprivnice.

Kroz projekt ostvaruju se važni ciljevi Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata BiH te umrežavanje kulturnoumjetničkih društava iz Hrvatske i svijeta.

Foto: Komunalac

Stručni program osmislio je i postavio prije 58 godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta.

Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u program ŠHF-a ugradio je suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

IZ BROJNIH ZEMALJA

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina te Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a koji je proslavio 80 godina djelovanja.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Senka Jurina, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Nerina Štajner, Miro Kirinčić, gosti iz Austrije Štefan Novak, Lydia Novak i Philipp Tyran, a sve uz pratnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Foto: Komunalac

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga alpskog područja, točnije plesovi, pjesme, nošnje i glazba Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području, podučavat će se plesovi i glazba gradiščanskih Hrvata.

Značaj programa ove zime usprkos izazovima s putnim režimima i drugim epidemiološkim mjerama prepoznalo je više od 70 polaznika iz Hrvatske i svijeta pa tako osim iz svih krajeva lijepe naše sudjeluju i folkloraši i tamburaši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Novog Zelanda.


Tagovi: DOM MLADIH MATICA ISELJENIKA šKOLA FOLKLORA

NEDAVNO OBJAVLJENO