NOVI ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Među najgorim smo zemljama Europe prema broju umrlih i zaraženih

Objavljeno, 15. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: VLADA RH / Raste stopa umrlih i među najvećima je u EU
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je u proteklih sedam dana među najgorim zemljama EU prema broju novozaraženih i umrlih na milijun stanovnika.

Pokazuje to službena statistika. Imamo, primjerice, četiri puta više umrlih na milijun stanovnika od Njemačke i Srbije koje uvode modificirani lockdown i značajno oštrije epidemiološke mjere.

Imamo i triput više zaraženih na milijun stanovnika od Njemačke. Osjetno smo iznad prosjeka cijele Europe, Europske unije i svijeta. No, Vlada i Nacionalni stožer i dalje ništa ne poduzimaju tvrdeći kako je situacija zasad stabilna.

Mnogi epidemiolozi i vrhunski znanstvenici tvrde kako to baš i nije tako. Jedan od onih koji sustavno upozoravaju da imamo velik problem je i hrvatski znanstvenik u Njemačkoj prof. dr. sc. Ivan Đikić.

ZNAČAJAN SKOK BROJA UMRLIH

Naše mjere nisu djelotvorne u ovoj fazi pandemije. Osim toga, mjere nisu dobro komunicirane i građani su zbunjeni. Zbog svega toga podaci o broju zaraženih, oboljelih i umrlih nam kontinuirano rastu.

Danas je u Hrvatskoj  1049 umrlih. U zadnjih 15 dana imamo značajno povećanje broja umrlih (preko 500) što sve zajedno predstavlja skoro 50 posto svih umrlih od Covida-19 u Hrvatskoj.

Broj umrlih na milijun stanovnika, sedmodnevni pomični prosjek

Samo u posljednjih 15 dana 50 posto svih umrlih od početka epidemije. Govore li ti podaci nešto Vladi RH? Zar to nije alarmantno”, upozorava Ivan Đikić za HRT.

Ako se ne uvedu nove mjere, ti brojevi će i dalje rasti, naglašava naš ugledni znanstvenik koji je član savjeta za borbu protiv epidemije njemačke kancelarke Angele Merkel.

OGRANIČITI ŠTETE U GOSPODARSTVU

Mnogi epidemiolozi i stručnjaci u Hrvatskoj opravdano traže ozbiljnije mjere, no nažalost njih se ne sluša. Ponovit ću, kad god politički interes nadvlada struku, gubici od ovog virusa su ogromni.

Broj od oko 250.000 umrlih u Americi je vrlo tragičan primjer takvog djelovanja. Fraza da Hrvatska ne može ekonomski izdržati lockdown čista je demagogija.

Pravilnim mjerama možemo ograničiti štete u gospodarstvu. Najveća opasnost za gospodarstvo je nekontrolirano širenje virusa i ulazak u tvornice, radna mjesta i zatvaranje gospodarstva zbog  prodora virusa u firmama. 

Broj zaraženih na milijun stanovnika, sedmodnevni pomični prosjek

Takav gubitak kontrole nad ovim virusom će posljedično dovesti do većih ekonomskih gubitaka nego dobro planirani restriktivni plan s poštednim djelovanjem na ekonomiju. O tome govore i stručni podaci ekonomista”, tumači Đikić.

ZDRAVSTVENI SUSTAV PRED PUCANJEM

No, predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić u nedjelju je nakon sastanka Plenkovića s Nacionalnim stožerom ponovio da nema novih mjera.

Lockdowni ne donose ništa dobro i ne pomažu, ponavlja Petešić i prisnažuje kako rast oboljelih u Hrvatskoj stagnira.

No, za razliku od njega, brojni epidemiolozi i znanstvenici upozoravaju kako je Hrvatska zasad dosegnula limite testiranja te je zaraženih sigurno osjetno više od onoga što pokazuju svakodnevni testovi.

Epidemija u Hrvatskoj je, kažu, izvan kontrole i postoji realna opasnost da zdravstveni sustav, ako se ovako nastavi, neće izdržati golem priljev teško bolesnih pacijenata kojima treba bolnička njega, kisik i respiratori.


Tagovi: EPIDEMIJA IVAN đIKIć NAJGORI PODACI UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO