SIGNALI IZ SVETOG MARTINA

Međimurski župan, čini se, kreće u preuzimanje HNS-a ili napušta stranku

Objavljeno, 01. srpnja 2019. Komentari
# Foto: HNS / Posavec i Štromar s čelnicom podravskog HNS-a Jasminom Pavlović
AUTOR
Robert Mihaljević

Je li međimurski župan Matija Posavec na velikom godišnjem skupu HNS-a u Svetom Martinu na Muri krenuo u kampanju za preuzimanje stranke? Na prvi pogled, ništa ne upućuje da je to tako.

No, više je signala koji daju naslutiti kako se očekuje konačan rasplet u vrhu HNS-a. Prvo, drugi čovjek stranke i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar upravo je s tog skupa poslao poruku da će HNS od premijera Andreja Plenkovića tražiti ostavku ministra uprave Lovre Kuščevića.

Zdravstveni problemi

Štromar kaže kako je Kuščević, po svemu sudeći, koristio javnu funkciju za osobne probitke, preko čega se ne može prijeći. Bilo je u Vladi velikih ministarskih afera, neke su bile i veće od Kuščevićeve. No, HNS nije bio tako rezolutan u svojem zahtjevu. Što se onda odjednom dogodilo?

Bliži se izborna godina, a HNS-u je jasno da im je uvjet za goli politički opstanak nedvosmisleno distanciranje od aferama načetog HDZ-a. Štoviše, dolazak Posavca na čelo stranke značio bi vjerojatan izlazak iz koalicije.

Pitanje je, međutim, kad će se održati izbori u HNS-u. I što će o svemu reći Onaj Koga U Svetom Martinu Nije Bilo. Čelnik stranke Ivan Vrdoljak. Kažu da ima zdravstvenih problema i da se zbog toga povukao iz javnosti. Ipak, neobično je da šuti o ministru Kuščeviću jer upravo njegova stranka kao dio koalicije najglasnije inzistira na smjeni.

Štromar će, u to nema sumnje, dati potporu Matiji Posavcu za dolazak na čelo HNS-a. S druge strane, teško je očekivati da će se Vrdoljak povući bez ispaljenog metka, pogotovo ako se zna za plan međimurskog župana da što prije napusti HDZ-ovu Vladu.

Neće biti suza

Kako sada stoje stvari, lako je moguće da će vrh HNS-a taktizirati s provođenjem unutarstranačkih izbora. Čini se kako bi oni mogli biti nešto prije novih parlamentarnih izbora, pa izlazak iz Vlade ne bi imao previše smisla.

Tada je – o čemu smo već pisali – realna opcija da Posavec kao pretendent na čelno mjesto u HNS-u napusti stranku i krene nezavisnim putem. O tome se, kako čujemo, već vode ozbiljni razgovori među međimurskim, ali i varaždinskim članovima.

Napusti li Posavec svoje političko jato, bit će to definitivan kraj HNS-a. I teško da će itko u hrvatskoj građanskoj javnosti zbog toga pustiti suzu.


Tagovi: HNS MATIJA POSAVEC

NEDAVNO OBJAVLJENO