POBUNA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Medicinske sestre i liječnici dobili osjetno manje plaće za ožujak

Objavljeno, 13. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Luka Krušec / KLIKAJ.HR (medicinske sestre u Koprivnici)
AUTOR
Redakcijski tekst

Liječnici i medicinske sestre KBC-a Zagreb dobili su umanjenu plaću za ožujak, i to od nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća kuna.

Smanjena plaća posljedica je korištenja slobodnih dana i godišnjih odmora zbog preraspodjele radnog vremena nakon izbijanja epidemije koronavirusa.

Zbog toga liječnicima i sestrama nisu isplaćivani prekovremeni sati i dežurstva, već su pretvarani u slobodne dane. To je izazvalo ogorčenje kod zdravstvenih radnika i sindikata.

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera u ponedjeljak ministar Vili Beroš naglasio je kako je obračun plaća u mjerodavnosti ravnatelja bolnica.

“Angažirao sam stručne službe u Ministarstvu zdravstva i ide dopis svim zdravstvenim ustanovama. Vidjet ćemo kako dalje kad dobijemo odgovore.

Bio sam u kontaku s ravnateljem KBC-a Zagreb koji kaže kako je dio zaposlenih bio kod kuće i oni ne mogu imati dodatke na plaću”, objasnio je ministar.

Prema sindikalnim izračunima, neke su medicinske sestre zbog toga dobile i do 2000 kuna manje plaće, a neki liječnici do 4000 kuna.


Tagovi: LIJECNICI PLAćE SESTRE

NEDAVNO OBJAVLJENO