Martina Dalić: U proljeće nova tvornica, trebat ćemo još 300 hektara zemljišta

Objavljeno, 20. rujna 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić na današnjem skupu s poljoprivrednicima
AUTOR
Robert Mihaljević

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić potvrdila je u srijedu da će novi pogon za preradu rajčice u Varaždinu biti dovršen iduće godine.

Gradi se u sklopu tvornice za preradu povrća Kalnik i stajat će više od 100 milijuna kuna. To, de facto, znači da se gasi tvornica za preradu rajčice u Umagu.

“U tijeku je u Varaždinu izgradnja novog pogona za primarnu preradu rajčice, to je investicija u tehnologiju u tvornici Kalnik vrijedna više od 100 milijuna kuna, odnosno između 15 i 17 milijuna eura.

Testna proizvodnja

Ta će tvornica biti dovršena u proljeće, a nova linija će do svibnja biti montirana, uštimana te će biti provedena probna proizvodnja. Pogon će u cijelosti biti spreman za iduću sezonu prerade rajčice, a triput je većeg kapaciteta od postojeće tvornice u Istri.

To znači da će Podravka morati povećati proizvodnju primarne sirovine za tri do četiri puta, uz otkup svih količina rajčice u Istri. Uz istarsku rajčicu, i dalje ćemo na kontinentu trebati oko 300 hektara površina za proizvodnju industrijske rajčice.

Ove godine smo pokrenuli i testni projekt proizvodnje rajčice na kontinentu. Prema informacijama kojima raspolažem, test je prošao dosta dobro kod naših kooperanata”, rekla je Martina Dalić.

Nema brzog uvoza

Čelnica Podravke govorila je na susretu Podravke s poljoprivrednim proizvođačima u Koprivnici. Na skupu je bilo oko stotinu kooperanata koji su od diretkora Podravkine poljoprivrede Dalibora Kezelea iz prve ruke doznali o planovima tvrtke za povećanje povrtlarske proizvodnje.

Predsjednica uprave Podravke zaključila je kako je “prošlo vrijeme kad smo se mogli pouzdati u uvoz sirovina vjerujući da možemo pronaći dovoljne količine s prihvatljivom cijenom i uz kvalitetu koja će zadovoljiti naše visoke standarde”.

“To je iza nas. Prije svega, zbog samog tržišta na kojem se više takvi proizvodi ne mogu vrlo jednostavno i brzo uvesti. To više nije tako. Drugi je razlog naša poslovna odluka, odnosno vrlo ambiciozni poslovni planovi koji zahtijevaju dovoljne količine kvalitetne sirovine u blizini naših pogona”, naglasila je Dalić.


Tagovi: KALNIK MARTINA DALIć NOVA TVORNICA PODRAVKA POLJOPRIVREDNICI RAJčICA

NEDAVNO OBJAVLJENO