IDUĆI TJEDAN SJEDNICA NADZORNOG ODBORA

Martina Dalić slaže novu upravu Belupa i Podravke, otkrivamo imena!

Objavljeno, 03. prosinca 2021. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić i Andrej Plenković
AUTOR
Robert Mihaljević

Idući tjedan počinje procedura izbora nove uprave Podravke koja će dobiti petogodišnji mandat za vođenje kompanije.

Kako Danica neslužbeno doznaje iz visokih menadžerskih izvora, hodogram aktivnosti za izbor nove uprave donijet će se na sjednici Nadzornog odbora u petak, 10. prosinca. Nakon toga, uoči Božića, NO će Martinu Dalić imenovati mandatarkom, a nova uprava bit će i službeno potvrđena početkom siječnja.

Petogodišnji mandat novoj upravi na čelu s Matinom Dalić počinje teći 24. veljače iduće godine. Nakon toga, u svibnju, nova uprava dolazi i na čelo farmaceutske tvrtke Belupo jer tada sadašnjoj istječe ‘rok’ s obzirom da je predsjednik uprave Hrvoje Kolarić, poznat iz afere masoni, u svibnju 2020. dobio samo dvogodišnji mandat.

I ĐEREK NA ODLASKU

Premijer Andrej Plenković dao je Martini Dalić potpuno odriješene ruke za izbor novih članova uprave Podravke i Belupa. Dakle, nema nikakvih političkih uvjetovanja, može izabrati koga želi”, otkriva u četvrtak naš dobro upućen menadžerski izvor.

Nova-stara mandatarka Podravkine uprave Martina Dalić imena budućih upravitelja Podravke i Belupa skriva kao zmija noge. No, iz razgovora s više visokopozicioniranih osoba bliskih Upravi i NO-u neke kombinacije polako izlaze na vdjelo.

Tako se neslužbeno može čuti kako čelnik Belupa Hrvoje Kolarić i članica uprave Podravke Ljiljana Šapina (HDZ) neće dobiti novi mandat. I ne samo to: navodno više nije siguran nitko iz uprave Podravke, čak ni predstavnici mrovinskih fondova Davor Doko i Marko Đerek.

Članovi uprave Podravke Hrvoje Kolarić, Marko Đerek i Ljiljana Šapina / Foto: DANICA.HR

Martina Dalić i Marko Đerek, kako se čuje, od početka nisu ‘kliknuli’ pa je dosta izgledno da on ne ostane u upravi Podravke. Đerekova je želja, kako otkriva naš visoki izvor, da preuzme funkciju predsjednika uprave Belupa umjesto Kolarića. No, Martina Dalić tome baš i nije pretjerano sklona, kaže. Ona bi u Belupo nekog izvan sustava.

SNAŽNA PORUKA

S druge strane, više nam je sugovornika jučer potvrdilo kako se u Podravkinim krugovima ozbiljno najavljuje i mogućnost da upravu napusti glavni kompanijski financijaš Davor Doko. No, zasad je ta informacija samo spekulacija i na prilično je dugom ‘štapu’ jer Doko ima potporu mirovinskih fondova koji su najveći dioničari tvrtke.

Čija se imena još kuloarski spominju? Javna je tajna, a o tome smo nedavno PISALI, da Martina Dalić intenzivno ‘pije kave’ s bivšim top menadžerom Podravke Daliborom Šijakom koji je 2012. otišao iz kompanije u TDR, a kasnije u Atlantic grupu. Šijak bi, kažu, mogao u upravu jer ima dvije važne prednosti za tu funkciju – domaći je dečko i iskusni menadžer s golemim iskustvom u prodaji na inozemnim tržištima.

Martina Dalić u novoj upravi navodno želi i nekog tko će biti zadužen za nabavu, a prvi joj je izbor, kako se neslužbeno može čuti, novi izvršni direktor Podravkina lanca opskrbe Manuel Brković koji je proteklih godina radio u Ledu i PwC-u.

Jedno je siguno – idući tjedan pokreće se procedura za najiščekivanije imenovanje u Koprivnici. Jer izborom nove uprave Podravke i Belupa s petogodišnjim mandatom Martina Dalić javnosti će poslati snažnu poruku kakvu kompaniju želi i koliko će u idućem razdoblju njezino djelovanje biti ovisno o visokoj politici.

Tko su sadašnji upravitelji

U sadašnjoj upravi Podravke, uz Martinu Dalić, sjede direktor Belupa Hrvoje Kolarić, mirovinski predstavnici Davor Doko i Marko Đerek te članica lokalnog HDZ-a Ljiljana Šapina. Naš izvor, dakle, kaže da je Martina u toj upravi jedina sigurna u novi mandat. Svi drugi bi uskoro mogli postati bivši, a među prvima Kolarić i Šapina.

Glavni Podravkin financijaš Davor Doko / Foto: DANICA.HR

U upravi Belupa pak sjede Hrvoje Kolarić i mirovinski predstavnik Tihomir Heđever. Kolarić je navodno već otpisan, a Heđeverovu sudbinu krojit će Martina Dalić i novi čelnik Belupa. Bude li to ipak menadžer iz mirovinske kvote Marko Đerek, za člana uprave mogao bi doći netko od domaćih snaga.

Unutar županijskog i koprivničkog HDZ-a javljaju se mnogi aspiranti za upraviteljske funkcije. No, ovog se časa čini kako su im šanse vrlo male jer je Martina Dalić dobila od Andreja Plenkovića potpunu slobodu u izboru svojih najbližih suradnika.


Tagovi: BELUPO MARTINA DALIć NADZORNI ODBOR NOVA UPRAVA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO