SVJEDOČENJE NA SUĐENJU ZA 'SPICE'

Martina Dalić sastala se sa šefom Podravke 18 dana prije njegova uhićenja

Objavljeno, 11. veljače 2021. Naše priče
# Foto: PODRAVKA / Martina Dalić nova je čelnica Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Nova predsjednica uprave Podravke Martina Dalić svjedočila je tijekom suđenja Podravkinim menadžerima i poslovnim partnerima u velikoj aferi Spice.

Na sudu se kao svjedokinja pojavila 3. listopada 2012. godine, a iskazivala je o odnosima Partner banke kojoj je bila na čelu i splitskog SMS-a koji je u optužnici bio spomenut kako jedan od krakova afere Spice.

Dalić je govorila o sastancima s čelnicima Podravke u listopadu 2009. godine. U to je doba bila predsjednica uprave Partner banke, jednog od kreditora i vjerovnika posrnulog splitskog SMS-a.

“Cilj sastanka su bili razgovori svih vjerovnika SMS-a, a to su bile banke, Podravka i Hrvatski fond za razvoj i zapošljavanje. Razgovaralo se o mogućnosti restrukturiranja društva SMS i nastavka proizvodnje kako bi vjerovnici eventualno mogli namiriti potraživanja.

Novi sastanak s novom upravom

Glavna tema sastanka je bilo pitanje ima li uopće smisla nastaviti proizvodnju u SMS-u s obzirom na visinu duga tvrtke. Banke su imale interes da se nastavi proizvodnja, ali pod uvjetom da Podravka kao lider u prehrambenoj industriji ima u tome stožernu ulogu.

Atmosfera na sastanku je bila naklonjena tome da se pokuša nastaviti proizvodnja u SMS-u, dakle da dođe do restrukturiranja društva, ali sve pod uvjetom da Podravka u tome ima vodeću ulogu”, svjedočila je današnja čelnica Podravke.

Podjsetila je i kako novi sastanak u istom sastavu nije održan jer je u međuvremenu pritvoren predsjednik uprave Podravke Zdravko Šestak. Kaže kako su nastavljeni kontakti s novom upravom na čijem je čelu bio Miroslav Vitković.

Suđenje u aferi Spice: Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec i Darko Marinac / Foto: ARHIVA

Čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović uhićeni su 21. listopada iste godine, samo 18 dana nakon sastanka o SMS-u. Osim njih, isti dan oko 6 ujutro uhićeni su i čelnik varaždinske Fime Milan Horvat te direktor SMS-a Srđan Mladinić.

“S novom upravom je i održan sastanak, međutim atmosfera na tom sastanku nije bila kao ranije, odnosno ukazivala je da Podravka više nije zainteresirana da se krene u restrukturiranje SMS-a i nastavi proizvodnja.

Nova uprava Podravke je zauzela puno tvrđi stav te je bilo rečeno da je Podravka napravila ovrhu nad brandom SMS-a i da oni mogu nastaviti proizvodnju bez banaka.

Novi troškovi za vjerovnike

Također se postavilo pitanje troškova revizora koji su bili vrlo visoki”, prisjeća se tadašnja direktorica Partner banke koja misli da je sastanak vodila članica uprave Lidija Kljaić.

“Na tom sastanku ništa konkretno nije dogovoreno, a bilo je i malo vjerojatno i svima je bilo jasno da s obzirom na visinu dugova SMS-a da li bi restrukturiranje uopće i uspjelo, a značilo bi nove troškove za sve vjerovnike.

Bankama je bilo jasno da od toga nema ništa i da se moraju pomiriti s gubicima, a naplatu nastaviti iz sredstava osiguranja koje su imale. Partner banka je imala fiducijarno vlasništvo na nekretninama SMS-a u Trilju i jamstvo HBOR-a za 60 posto svoga plasmana”, rekla je Dalić.

Na prvom sastanku u listopadu 2009. Šestak i njegova uprava iskazali su spremnost za restrukturiranje SMS-a i zadržavanje proizvodnje u Dalmaciji, iako to Podravki nije bilo nužno jer imaju ovrhu nad brandom, napomenula je na ročištu.

No, na drugom sastanku u siječnju 2010. godine s Vitkovićevom upravom, kaže, vjerovnicima je dano do znanja da će ovrhom preuzeti brand SMS-a i nisu pokazali interes za nastavak proizvodnje.

EPILOG AFERE SPICE

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica suokrivljenika nepravomoćno su u srpnju 2016. oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tvrtkom te da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Uz Polančeca i bivše menadžere Podravke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, Uskok je u aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitskog SMS-a Srđana Mladinića, čelnika varaždinske Fime Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Za zajam SMS-u kojim je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna Darko Marinac nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, a Šestak i Pavlović na deset, odnodno devet mjeseci koji se zamjenjuju društveno korisnim radom. Mladinić je osuđen na šest mjeseci uvjetno.

Postane li presuda pravomoćna, Darko Marinac Podravki mora vratiti 65 milijuna kuna, a Šestak, Pavlović i Mladinić ukupno oko 10,5 milijuna kuna.


Tagovi: MARTINA DALIć PODRAVKA SMS SPICE ZDRAVKO šESTAK

NEDAVNO OBJAVLJENO