Martina Dalić: Doveli smo radnike iz Tanzanije i Nepala i 13 novih menadžera

Objavljeno, 14. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić
AUTOR
Redakcijski tekst

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić govorila je u utorak na glavnoj skupštini dioničara o izazovima s kojima se susreće kompanija i planovima za godine koje dolaze.

“Učinke krize izazvane ratom u Ukrajini možemo podijeliti u dvije skupine. Prvu čine izravni utjecaji koji su posljedica ograničenog pristupa tržištima Ukrajine i Rusije te primjene sankcija. Drugu skupinu čine novi snažni skokovi cijena sirovina, energenata, ambalaže i transporta koji se nastavljaju na već znatno povećane troškove proizvodnje koje je izazvala pandemija.

Cijene koje proteklih mjeseci plaćamo u nabavi i koje definiraju naše troškove proizvodnje u sljedećih 6 – 12 mjeseci veće su između 5 i 30 posto u odnosu na kraj prošle godine, odnosno između 32 i 75 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodatno, trenutačna cijena plina veća je za više od četiri puta nego u istom razdoblju prošle godine, a otvoreno je pitanje što donose idući mjeseci.

Poremećaji na tržištu

Kriza s ovako dalekosežnim učincima i neizvjesnim posljedicama za cjelokupno globalno gospodarstvo zahtijeva agilnost, prilagodljivost i brzu reakciju na promjenjive tržišne okolnosti. Smatram da dosadašnji rezultati potvrđuju da se znamo nositi s promjenama i teškim okolnostima te nam daju samopouzdanje da ustrajemo u ostvarivanju postavljenih ciljeva, ali i u upravljanju novim izazovima.

Nastavit ćemo ulagati maksimalne napore kako bismo minimizirali brojne i snažne negativne utjecaje aktualne krize na naše poslovanje. No poremećaji koji se događaju na tržištu, i koji bi tek mogli uslijediti u drugom dijelu godine, takvi su da konačni rezultati u ovoj godini definitivno ne ovise samo o nama već uvelike i o vanjskim okolnostima koje ne možemo ni na koji način kontrolirati”, naglasila je Martina Dalić.

Podravka je u ovoj sezoni s kooperantima ugovorila dvostruko veću proizvodnju rajčice u Istri

Čelnica Podravke otkrila je i kako je kompanija u ovoj sezoni s kooperantima ugovorila dvostruko veću proizvodnju rajčice u Istri, a u tijeku su aktivnosti za pridobivanje novih zemljišnih površina i kooperanata.

“Cilj nam je osigurati ukupne potrebe segmenta Prehrane za rajčicom iz domaće proizvodnje, čime će se ispuniti preduvjeti za investiciju u novu tvornicu za primarnu preradu rajčice u Istri, za što je Nadzorni odbor već dao prethodnu suglasnost”, prisnažuje Martina Dalić.

Strani radnici

Priznaje i kako se Podravka sve se vidljivije suočava s nedostatkom stručne radne snage, osobito kvalificiranih radnika, zbog čega su im se tijekom proteklih tjedana pridružili strani radnici iz Nepala i Tanzanije.

“U kontekstu osnaživanja ukupnog ljudskog kapitala kojim raspolaže Podravka, vrlo važnim smatram osnaživanje upravljačkih kapaciteta i proširivanje iskustava kojima raspolaže menadžment.

U kontekstu reorganizacije koju smo pripremili prošle godine i formalno proveli početkom ove, Grupi Podravka tijekom proteklih godinu dana pridružilo se 13 novih menadžera s respektabilnim karijerama u hrvatskim i inozemnim kompanijama”, istaknula je predsjednica uprave Podravke.


Tagovi: GOVOR MARTINA DALIć PODRAVKA SKUPšTINA DIONIčARA

NEDAVNO OBJAVLJENO