SKICA ZA PORTRET NOVOG ŠEFA HUP-A

Marin Pucar: pragmatik koji je politiku vješto koristio za osobne probitke

Objavljeno, 06. rujna 2020. Komentari
# Foto: RTV HB / Screenshot / Plenković, Čović, Pucar i lokalni župnik pjevaju pjesmu Moja Heregovina na gradilištu nove tvornice u Mostaru
AUTOR
Robert Mihaljević

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar posljednjih mjeseci doživljava zvjezdane trenutke u inače turbulentnoj karijeri. Nakon tri i pol godine mandata na čelu kompanije, veliko mu je priznanje stiglo i od kolega: postao je novi čelnik Hrvatske udruge poslodavca.

Riječ je o krovnoj poslovnoj organizaciji koja štiti interese kompanija i njihovih vlasnika te je važan partner Vladi. Pucar je u utrci za predsjednika HUP-a pobijedio šefa uprave Plive i time postao najistureniji predstavnik poduzetničkoga gremija u Hrvata.

Tu je funkciju dosad obnašala Gordana Deranja koja se znala često, ponekad i vrlo žestoko konfrontirati s Vladom i njezinim gospodarskim politikima. Kakav će biti Pucarov mandat na čelu HUP-a ostaje za vidjeti, ali teško je od njega očekivati da će se javno sukobljavati s Plenkovićevom Vladom i njegovim ministrima.

Jer Pucarov mandat na čelu Podravke izravno ovisi upravo o volji Andreja Plenkovića kojem je direktor Podravke, što je bilo vrlo neobično i neprimjereno, dao javnu potporu i usred kampanje za protekle parlamentarne izbore.

TVORNICA U MOSTARU

Petogodišnji mandat Pucarove uprave traje do veljače 2022. i teško da će on učiniti išta što bi mu moglo kompromitirati poziciju uoči konačnog deala najvećih dioničara, Vlade i mirovinskih fondova, o novoj garnituri koja će idućih pet godina upravljati tvrtkom.

Pucaru, dakle, ovog časa baš sve ide na ruku i od ruke. Podravka je sjajno upravljala poslovanjem u golemoj korona krizi koja je pogodila hrvatsku ekonomiju razorno poput ratnog stanja. Unatoč velikom padu prodaje u travnju i svibnju zbog ‘zaključavanja’ cijele Hrvatske, grupa Podravka u prvih je šest mjeseci ostvarila 2,25 milijarde kuna prihoda, što je ipak pet posto više nego u istom razdoblju lani.

U prosincu 2006. godine Marin Pucar zajedno sa skupinom Podravkinih menadžera ulazi u HSS na nagovor tadašnjeg šefa stranke Josipa Friščića

Usporedbe radi, Tedeschijeva Atlantic grupa pala je u tom razdoblju za pet posto, odnosno za jedan posto ako se iz lanjskih brojki izuzme biznis sportske prehrane koja je u međuvremenu prodana pa tih prihoda nema u ovogodišnjim poslovnim izvještajima.

Kad bi se novi mandat za čelnu poziciju u Podravki davao danas, nema nikakve sumnje kako bi Marin Pucar bio prvi favorit i izgledan pobjednik. On je posve lolajan ključnom Podravkinu vlasniku, politici, pa će, primjerice, bez problema uoči izbora s Plenkovićem i šefom tamošnjeg HDZ-a Čovićem polagati temeljni kamen za novu Podravkinu tvornicu u Mostaru.

VRATA RAJA

Netom prije toga sastat će se sa šefom Sabora i glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem u stranačkim prostorijama u Zagrebu. Jer Pucar je osvjedočeni pragmatik koji je politiku uvijek koristio za vlastite probitke.

Svojedobno je kao mladi menadžer u Podravku stigao po preporuci sadašnjeg starijeg potpredsjednika kompanije Dušana Tomaševića koji je pak bio SDP-ov kadar i po svemu živopisan menadžerski lik.

Marin Pucar i Jasmina Ranilović - torta u povodu 100. rođendana Zlate Bartl
Torta za 100. rođendan izumiteljice Vegete Zlate Bartl / Foto: Podravka

Tomašević je bio na čelu Hrvatske banke za obnovu i razvitak u doba Vlade SDP-ova premijera Zorana Milanovića, a za vrijeme Račanove Vlade bio je član uprave Podravke i direktor Podravkine mesne industrije Danica. Upravo je Tomašević Pucara tada doveo u Podravku i otvorio mu vata raja. Ranije ga je kao mladog sportaša i friškog diplomanta zaposlio i u Gavriloviću u kojem je Tomašević bio direktor.

Svojem menadžerskom ‘ocu’ Pucar je vratio uslugu 2017. godine, nakon što je Dule Tomašević zbog HDZ-ove pobjede morao napustiti čelno mjesto u HBOR-u. Imenovao ga je starijim potpredsjednikom i dao mu debelu plaću, što je u lokalnom HDZ-u izazvalo neviđene dramolete i ogorčenje jer je Pucar, eto, na tako visoku poziciju postavio SDP-ova menadžera i kadra lijevih usmjerenja.

FRIŠČIĆEV POZIV

No, priča je tu ipak mnogo kompleksnija jer je Tomašević kao šef HBOR-a odigrao važnu rolu i u priči oko Agrokorova zaduživanja, pa je Pucar navodno za Duletov dolazak u Podravku imao blagoslov i ministra financija Zdravka Marića.

U prosincu 2006. godine Marin Pucar zajedno sa skupinom Podravkinih menadžera ulazi u HSS na nagovor tadašnjeg šefa stranke Josipa Friščića i člana uprave Podravke Miroslava Vitkovića. Bila je to svojevrsna poruka HDZ-ovu potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu koji je nakon ulaska u Sanaderovu Vladu doslovce zagospodario Podravkom.

Dio menadžera Podravke koji su se našli na Polančecovu udaru završio je pod skutima Friščićeva HSS-a koji im je pružio političku zaštitu od progona. Samo dvije godine kasnije, nakon što je HSS i formalno ušao u koaliciju sa Sanaderovim HDZ-om, Pucar postaje član uprave Podravke. Smijenio ga je 2012. godine SDP-ov Zvonimir Mršić, pa je nakon toga otišao u Zvečevo.

Uostalom, premijer Andrej Plenković niti jednom dosad nije jasno i nedvosmisleno ustvrdio kako država neće prodati svojih 20 posto udjela

U veljači 2017. godine Pucara na čelo Podravke, protivno volji većinskih dioničara, mirovinskih fondova, instaliraju HDZ-ov ministar državne imovine Goran Marić i šef Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Marića više nema, a Burilović je Pucaru u jednom času čak bio okrenuo leđa jer ga je iznevjerio u nekim projektima vezanim uz Slavoniju.

PRODAJA UDJELA

Čelnik Podravke i to je uspio preživjeti te iz svega izaći nikad jači i utjecajniji. Umjesto Marića i Burilovića, danas mu na Podravkine happeninge hodočaste premijer Andrej Plenković i šef Sabora Gordan Jandroković.

Na vrhuncu moći, bez ozbiljnih unutarnjih neprijatelja, s jakom političkom zaštitom, Pucaru račune može pokvariti samo jedna ne baš posve amaterska predikcija. Prodaja državnog udjela u Podravki. O tome se cijelo vrijeme priča, jednom u svjetlu hrvatskoga uvođenja eura, a drugi put kroz prizmu punjenja korona krizom opustošenoga državnog proračuna.

Uostalom, premijer Andrej Plenković niti jednom dosad nije jasno i nedvosmisleno ustvrdio kako država neće prodati svojih 20 posto udjela u koprivničkoj majci hraniteljici.

Preuzmu li, na koncu, mirovinci i tih 20 posto te posve zagospodare kompanijom – o čemu se naveliko priča kao najizglednijoj opciji u slučaju da država krene u prodaju – priča o novoj Podravkinoj upravi mogla bi izgledati osjetno drugačije od onog što imamo danas.

Napomena: tekst je izvorno objavljen u petak u tjedniku Glas Podravine i Prigorja


Tagovi: HUP MARIN PUCAR PODRAVKA PORTRET

NEDAVNO OBJAVLJENO