UDAR NA PRORAČUNE

Marićeva reforma: gradovi gube više od pola milijarde kuna

Objavljeno, 04. rujna 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Robert Mihaljević

Mora da se zagrebački šef Milan Bandić ulovio za sijedu, rijetku kosu kad je na papiru vidio prve procjene učinaka nove porezne reforme ministra financija Zdravka Marića.

Kako smo neslužbeno doznali iz krugova bliskih Bandiću, Zagreb bi u toj reformi mogao izgubiti čak 300 milijuna kuna! Svi gradovi, prema prvim procjenama, ostat će bez najmanje pola milijarde kuna prihoda od poreza na dohodak.

Smisao nove porezne reforme ministra Marića je da mladi dobiju veće plaće. Oni do 25 godina starosti uopće neće plaćati porez na dohodak, a mladi između 25 i 30 godina plaćat će samo 50 posto.

Hoće li poslodavci tu olakšicu honorirati osjetno većim plaćama za mlade radnike – još nije poznato. No, zato je prilično izvjesno kako će gradovi itekako osjetiti manjak u proračunima.

Što kažu prve projekcije koje su napravili Marićevi porezni reformatori? Očekivano, najrazvijeniji izgubit će najviše.

Varaždin bi, primjerice, mogao ostati bez čak 15 milijuna kuna, Čakovec bi izgubio devet, a Bjelovar sedam milijuna. Riječ je o gradovima s prirezom, pa su njihovi porezni gubici veći od onih koji ga nemaju.

Koprivnica bi trebala ostati bez otprilike 6,5 milijuna kuna, Virovitica bez četiri, a Križevci bez tri milijuna.

Ludbreg će biti uskraćen za otprilike dva milijuna, a Đurđevac za milijun i pol kuna.

Nema nikakve sumnje da će Marićeva porezna reforma utjecati na mnoge planirane investicije u gradovima. S druge strane, neki će gradovi razmišljati i o povećanju stope prireza.

Koprivnica, primjerice, još nije uvela prirez, ali pitanje je koliko će dugo moći izdržati bez njega.

U svakom slučaju, riječ je o još jednoj Vladinoj poreznoj reformi koja će se u cijelosti prevaliti na teret lokalnih jedinica.


Tagovi: GRADOVI POREZNA REFORMA

NEDAVNO OBJAVLJENO