JE LI NA REDU I PODRAVKA

Marić najavio: ‘Ide novi val privatizacije, prodavat ćemo i velike tvrtke’

Objavljeno, 25. listopada 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić na nedavnoj konferenciji u Podravki
AUTOR
Redakcijski tekst

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić otkrio je kako Vlada priprema novi val privatizacije, među ostalim i većih kompanija u državnom vlasništvu.

Marić je dao intervju za SeeNews, a naglaske iz njegova nastupa objavio je Jutarnji. Privatizacija je spomenuta u kontekstu sve većeg problema financiranja mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Otkrio je kako će početi s prodajom manjinskih državnih udjela s ciljem čišćenja vlasničkog portfelja, ali trebalo bi doći i do potencijalne prodaje većih kompanija u državnom vlasništvu.

“Odluke iz privatizacijskog područja su političke. One će biti pomno analizirane… Nekoliko je segmenata naše ekonomije koje ćemo tretirati kao strateške, kao što su vode, šume i slično, i u tom će dijelu državna poduzeća ostati u Vladinim rukama. Svi ostali su u različitim razvojima koji se mogu dogoditi”, napomenuo je ministar financija.

To je, inače, prvi put nakon dugo vremena da neki visoki Vladin dužnosnik javno spominje mogućnost privatizacije velikih tvrtki. Na to se, uostalom, Vlada obvezala i u Nacionačnom planu oporavka i otpornosti.

Tamo stoji kako će država prodati udjele u svim poduzećima koja nisu od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku. I ne samo to: morat će revidirati i postojeći popis od 39 tvrtki od posebnog državnog interesa te neke izbaciti s te liste i također spremiti za privatizaciju.

Podravke već dugo nema na tom popisu, na kojem su, primjerice, HEP, Hrvatske vode, INA, Janaf, Hrvatska lutrija, HPB, Hrvatske šume, ACI, Hrvatska pošta, HAC, HŽ i druge. Plan oporavka predviđa kako će država do kraja 2023. godine na prodaju ponuditi minimalno 150 poduzeća.

Također, predviđeno je da se od 2024. do sredine 2026. na prodaju ponudi i dodatnih 35 poduzeća, čime se predviđa do kraja lipnja 2026. ukupno objaviti na prodaju 185 tvrtki.


Tagovi: PODRAVKA PRIVATIZACIJA ZDRAVKO MARIć

NEDAVNO OBJAVLJENO