IZMJENE POREZA NA DOHODAK

Manji porez: premijeru plaća veća 1000 kn, mnogim radnicima – ništa

Objavljeno, 09. studenoga 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Gordan Jandroković i Andrej Plenković
AUTOR
Redakcijski tekst

Od 1. siječnja iduće godine smanjuju se stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto.

Osnovni osobni odbitak ostaje isti i iznosit će 4000 kuna premda je oporba u Saboru tražila da se on poveća pa da još više radnika uopće ne plaća porez na dohodak.

Prema sadašnjem zakonu, naime, onaj tko nakon odbitaka za mirovinsko i olakšica za djecu ima poreznu osnovicu od 4000 kuna, uopće ne plaća porez na dohodak.

Tko će profitirati od izmjena zakona o oporezivanju dohotka? Izračunali smo koliko će to iznositi na pojedinim plaćama.

Onaj tko danas ima plaću od 5000 kuna neto, a nema olakšice za djecu, iduće će godine imati oko 60 kuna veću plaću (bez prireza).

Radnici koji primaju 7000 kuna neto (također bez ikakvih olakšica i bez prireza), dobivat će oko 160 kuna više. Ako pak imaju dvoje djece, neće dobiti nikakvo povećanje.

DVIJE TREĆINE NE PLAĆA NIŠTA

Zaposleni bez olakšica i prireza s neto plaćom od 10.000 kuna mogu se nadati povišici od 315 kuna. Ako, primjerice, već imaju porezne olakšice za dvoje djece, ta će povišica iznositi tek 90 kuna.

Oni koji zarađuju 15.000 kuna imat će 580 kuna veću plaću, a zaposleni s plaćom od 20.000 kuna (premijer, neki saborski zastupnici, suci, predsjednik, menadžeri…) od siječnja će moći računati na 840 kuna više.

Jasno, ako nemaju drugih poreznih olakšica, primjerice za djecu. Premijer Andrej Plenković, primjerice, s plaćom od 22.000 kuna može računati na tisuću kuna veću plaću ako ne koristi olakšicu, odnosno osobni odbitak za dvoje djece.

Ako pak koristi olakšicu, povišica će mu od iduće godine iznositi oko 720 kuna.

Ovog časa dvije trećine poreznih obveznika uopće ne plaća porez na dohodak jer je osobni odbitak povećan s 2600 na 4000 kuna. Snižavanjem poreznih stopa, procjenjuje se, građani će ukupno dobiti oko dvije milijarde kuna.


Tagovi: PLAćA POREZ POREZ NA DOHODAK

NEDAVNO OBJAVLJENO