Mali dioničari traže dividendu, uprava želi zadržati 288 milijuna kn dobiti

Objavljeno, 08. travnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Upravni odbor Udruge malih dioničara Pevexa uputio je upravi prijedlog za isplatu dividende u iznosu od 10.900 kuna po dionici.

“Za razliku od prošle godine, uprava prvog hrvatskog trgovačkog lanca predložila je Glavnoj skupštini da na svojoj sjednici sljedeći mjesec donese odluku o zadržavanju čitavog iznosa dobiti ostvarene tijekom prošle godine.

Trgovački div Pevex ostvario je u 2021. godini rekordnu dobit u iznosu od 288 milijuna kuna, što je
44 posto više nego godinu prije. Krešimir Bubalo, koji je prošle godine došao na čelo te tvrtke, izjavio je tada dioničarima da je omjer isplate od 50 posto dobiti ‘idealan i realan’.

Podsjećamo, lani je uprava predložila isplatu dividende u omjeru od 50 posto dobiti, dok je bivši predsjednik uprave Jurica Lovrinčević kao dioničar predložio da se isplati 75 posto. Mali dioničari ističu da ne postoji razlog da se nakon još jedne u nizu rekordnih godina ne isplati dividenda.

Uz nisku zaduženost društva, smatraju da novčani tijek redovnog poslovanja uz 50% dobiti kao rezerve likvidnosti te mogućnost financiranja kreditnih institucija omogućavaju društvu provedbu investicijskih planova.

Očekuju podršku svih dioničara, podsjećajući da su u prijašnjim godinama usvojeni protuprijedlozi u vezi
isplate dividende”, priopćila je u petak udruga malih dioničara Pevexa.

Skupština Pevexa održat će se 10. svibnja, a predloženo je da cijeli iznos profita ide u zadržanu dobit. Većinu u skupštini drži hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta, koji osobno i preko svoje tvrtke Filir posjeduje 16,38 posto.

Na suprotnoj je strani bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji posjeduje 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra kontrolira 14,40 posto vlasništva.


Tagovi: 2021 DIVIDENDA MALI DIONIčARI PEVEX

NEDAVNO OBJAVLJENO