AKCIJA DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Makedonska i čileanska vina prodavali u buteljama kao vrhunska hrvatska

Objavljeno, 02. kolovoza 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat u ciljanom nadzoru otkrio je više lažnih uvoznih vina koja su se prodavala u ambalaži kao domaća hrvatska.

Kako je priopćeno iz Inspektorata, od siječnja do ožujka poljoprivredna inspekcija obavila je ukupno 275 nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na naše tržište.

“Kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.

Riječ je o vinima koja nisu hrvatskog porijekla, nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina)”, navode u Državnom inspektoratu.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u velikoj akciji Europola i Interpola koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića. 

Unatoč pandemiji koronavirusa, u svim zemljama je ukupno provedeno 26.000 nadzora. Kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12.000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura.


Tagovi: INSPEKTORAT LAžNO VINO

NEDAVNO OBJAVLJENO