Mađari bi se nakon INA-e mogli dokopati najveće hrvatske tvrtke s 45.000 radnika

Objavljeno, 24. rujna 2022. Vijesti
# Foto: ČITATELJICA / Trgovački lanac Konzum
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi zaplet u slučaju Fortenova: nizozemski sud dopustio je ruskom Sberbanku da sudjeluje u radu skupštine kompanije premda je banka pod sankcijama zbog Putinove agresije na Ukrajinu.

Sberbank kontrolira 43 posto vlasništva i bez njega se ne može donijeti niti jedna krupna vlasnička odluka. Kako doznaje N1, predstavnici Fortenove i Pavla Vujnovca koji drži 27,52 posto udjela na suđenju su tvrdili da sankcije znače blokadu svih prava Sberbanka, ali sud je odbio njihove argumente.

Sberbank navodi kako ih se želi omesti u pokušaju da svoj udjel prodaju mađarskom Indoteku u biznismena Danijela Jellineka koji je blizak Viktoru Orbanu. Rusi također tvrde da će se ta prodaja sigurno realizirati do kraja godine jer se čeka samo odobrenje nizozemskih vlasti.

Sud je na koncu zaključio daje Sberbank u pravu, i da mu se do 31. prosinca ove godine mora omogućiti sudjelovanje i glasanje na svim skupštinama Fortenova grupe, piše N1.

No, ovog časa to i nije do kraja izvjesno jer transakciju na koncu mora odobriti i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Zato su drugi dioničari predvođeni Vujnovcem na skupštini htjeli progurati odluku da Sberbankov udjel kupi sama Fortenova, i to za oko 500 milijuna eura.

Najveći poslodavac u RH

U drugoj su se etapi tog plana navodno trebali uključiti i obvezni mirovinski fondovi, i to dokapitalizacijom Fortenove te preuzimanjem većinskog vlasničkog udjela. Sada se to sigurno neće dogoditi ove godine, a pitanje je i hoće li se uopće dogoditi.

Mađari putem MOL-a već kontroliraju INA-u, a sad nije isključeno i da će se uz pomoć ruske banke dokopati Fortenove, najveće hrvatske i regionalne kompanije koja zapošljava više od 45.000 radnika, od čega je 21.150 lani bilo zaposleno u Hrvatskoj.

Fortenova ovog časa ima više od 2500 maloprodajnih objekata u regiji, što uključuje trgovine Konzuma, Mercatora i Tiska. Konzum ima 650 prodavaonica u Hrvatskoj i 150 u BiH. Mercator pak u Sloveniji ima 650 trgovina, Srbiji 340 (Idea), BiH 80, Crnoj Gori 130. Tisak ima oko 900 prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

Cijeli sustav Fortenove objedinjava ukupno 74 tvrtke koje posluju u široj regiji. Ukupni konsolidirani prihod Fortenova grupe lani je iznosio 31,4 milijarde kuna, uz neto dobit od 523 milijuna kuna, nakon dobitka od prodaje Leda.


Tagovi: FORTENOVA INA MAđARI PAVAO VUJNOVAC SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO