RASTU ODŠTETE ZA RAZBIJENE AUTOMOBILE

Lovci pred bankrotom: Ovo je neizdrživo, svaki dan deset naleta vozila na divljač!

Objavljeno, 13. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Lovački savezi i udruge suočeni su s plaćanjem sve većih odšteta zbog naleta automobila na divljač na prometnicama u blizini lovišta.

Prema podacima Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije, u posljednje vrijeme godišnji iznosi odšteta koje zakupci tamošnjih lovišta moraju plaćati prema sudskim presudama popeli su se na čak 850.000 kuna. To je teret koji financijski ne mogu podnijeti.

U samo tri godine – od 2014. do 2016. – iznos odšteta skočio je za više od 35 posto. Na području županije ukupno je 35 lovišta, od kojih je osam državnih, a divljač na cesti stradava gotovo svakodnevno. Kad se zbroje i štete koje životinje rade na usjevima, tamošnje lovačke udruge i savez samo na odštete godišnje moraju izdvajati blizu milijun kuna.

Prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, lani je na području cijele države zabilježeno čak 3800 naleta automobila na divljač. U prosjeku svaki dan barem deset naleta, od kojih mnogi završe s priličnom materijalnom štetom.

“Utjecajem ljudi na okoliš i intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima, ali često i stradava u prometu”, navode u Lovačkom savezu.

Ministarstvo poljoprivrede i HLS zbog toga su potpisali ugovor o izravnoj dodjeli novca za financiranje police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti, a ugovor je vrijedan 12,5 milijuna kuna.

Predloženo je i da se osiguranje od štete uzrokovane naletom na divljač ugradi u obvezno automobilsko osiguranje. Time bi se, ističu u Lovačkom savezu, smanjio pritisak na sudstvo koje se mora baviti mnoštvom takvih predmeta, ali i učinio održivim cijeli sustav zakupa lovišta. No, o tome se mora očitovati Vlada.


Tagovi: DIVLJAC LOVCI ODSTETA OSIGURANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO