DOSUĐENA ODŠTETA ZA SMRT

Lovac ubio Tomicu i teško ranio Antonija. Mislio da su divlje svinje

Objavljeno, 16. lipnja 2021. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Lovac Stjepan Domitrović (65) proglašen je krivim jer je tijekom lova na divlje svinje hicem iz puške usmrtio Tomicu Lončara (47) i teško ranio Antonia Romeka, tada 17-godišnjaka.

Sve se dogodilo još u travnju 2013. oko 20.20 sati u mjestu Srednji Mosti u šumskom predjelu zvanom “Mlinička” blizu Koprivnice i Bjelovara.

“Tijekom lova na divlje svinje, nakon što je zauzeo sjedeći položaj i osmatrao šumski put čekajući nailazak divljih svinja i u mraku u jednom trenutku na udaljenosti od 35 metara uočivši siluetu, prethodno se ne uvjerivši na nedvojben način u što puca, ispalio u pravcu šumskog puta i uočene siluete hitac iz lovačke puške marke Češka zbrojovka.

U tom trenutku šumskim putem prilazili su Tomica Lončar i Antonio Romek uslijed čega je hitac pogodio Tomicu u predjelu desnog ramena, zadavši mu ustrijelnu ranu od koje je na mjestu događaja preminuo, dok je Antonia isti hitac pogodio u predjelu lijeve podlaktice zadavši mu tešku tjelesnu ozljedu”, stoji u pravomoćnoj presudi.

Ovih je dana odlučeno i o odšteti koju su od lovca tražila braća ubijenog. Oni su preuzeli postupak nakon što im je preminula majka koja je pokrenula parnicu i tužbu za naknadu štete.

Sud je dvojici braće ubijenog Tomice dosudio ukupno oko 370.000 kuna odštete plus zatezne kamate pa se cijeli iznos, postane li ta presuda pravomoćna, može popeti na više od pola milijuna kuna. No, sigurno će uslijediti lovčeva žalba na presudu.

Ranije je u odvojenom postupku mladom Romeku dosuđena odšteta od 17.000 kuna. U oba slučaja iznos odštete niži je za 20 posto jer su sudovi cijenili kako je toliki doprinos žrtava štetnom događaju s obzirom da su po mraku ušli u šumu u trenutku dok je tamo bio organiziran lov.


Tagovi: DIVLJE SVINJE LOV LOVAC MOSTI ODšTETA PRESUDA TOMICA LONčAR UBIO

NEDAVNO OBJAVLJENO