PLAĆE U POLITICI

Lova do krova: tko je javni dužnosnik koji zarađuje duplo više od premijera

Objavljeno, 23. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Slavko Tešija bio je član NO-a Podravke od veljače 2017.
AUTOR
Robert Mihaljević

On je državni dužnosnik čija je plaća dvostruko veća od premijerove i gotovo osam puta veća od prosječne učiteljske. Donedavno je imao veze i s Podravkom.

Plaće istaknutih osoba na javnim funkcijama opet su dospjele u fokus nakon štrajka prosvjetara, ali i najave Vlade da će se sva primanja u cijelom javnom sektoru povećati za šest posto.

Odgovarajući onima koji tvrde da novca nema, sindikati su podsjetili na povlaštene dužnosničke mirovine, saborske plaće i primanja ljudi koje se imenuje po političkom ključu, a formalno nisu u sustavu državne uprave.

Uvjerljivi je rekorder, dakle, Slavko Tešija, viceguverner Hrvatske narodne banke čija mjesečna neto plaća iznosi nevjerojatnih 44.400 kuna. Njega je lani na tu poziciju imenovao Sabor odlukom HDZ-ove većine.

Plaća hrvatskog učitelja

Usporedbe radi, premijer Andrej Plenković ima oko 22.000 kuna, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 24.000 kuna. Šef Ustavnog suda Miroslav Šeparović zarađuje 25.000 kuna.

Prosječna plaća hrvatskog učitelja s više od 20 godina radnog staža iznosi 6000 kuna.

Inače, Slavko Tešija (65) obavljao je dužnost člana Nadzornog odbora Podravke od veljače 2017. do rujna prošle godine te je bio član Revizorskog odbora Podravke. Slovio je kao kadar od povjerenja bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića koji ga je i pogurao u Podravku.

No, lani u rujnu prelazi na mnogo lukrativniju poziciju u Hrvatsku narodnu banku, gdje je i počeo karijeru 80-ih kao devizni inspektor. Sredinom 90-ih bio je na čelu Vladine Agencije za sanaciju banaka, a 1996. se vraća u HNB i tamo ostaje do danas.


Tagovi: PLAćE SLAVKO TEšIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO