Lokalni trgovački lanac zaposlio 50 radnika i smanjio plaće za 50 eura

Objavljeno, 05. svibnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Dućan Robina u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Lokalni trgovački lanac, drugi po prometu u Koprivničko-križevačkoj županiji, ostvario je lani 30,7 milijuna eura prihoda uz rast od 19 posto.

Križevački lanac Robin pritom bilježi skromnu neto dobit od 181.000 eura, što je 73 posto manje nego prethodne godine.

Robi je i lani nastavio širenje pa je imao 326 radnika, odnosno 50 više. No, zato je prosječna neto plaća manja za 6,40 posto te iznosi skromnih 687 eura. To je pak 50-ak eura manje nego predlani.

Križevačka tvrtka zato se ove godine suočava s dvostrukim izazovom: prvi je zabrana rada nedjeljom, a drugi značajno viši zakonom zajamčen minimalac.

Pet najvećih

Osim toga, trenutačno se na području Koprivničko-križevačke županije odvija žestoka bitka između Robina i Studenca, lanaca s istom poslovnom filozofijom – manji kvartovski i seoski dućani te rad nedjeljom i kasno navečer.

Na području te županije Studenac i Robin imaju otprilike isti broj dućana – po 50-ak. Studenac je pak uspio preoteti neke atraktivnije lokacije od Robina otkrivši da im istječe najam poslovnih prostora. Sve je počelo nakon što je vlasnik Robina odbio Studenčevu ponudu za preuzimanje.

Prema podacima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, najveći lanci u županiji pretprošle su godine bili Lidl, Robin, KTC i Spar s udjelima između 10 i 20 posto. Peti je bio lokalni podravski lanac Dergez s udjelom između 5 i 10 posto.

No, lani se u skupinu pet najvećih lanaca u Koprivničko-križevačkoj županiji progurao Studenac koji je, među ostalim, preuzeo i dućane nekadašnje Sloge podravske trgovine. Na kojoj poziciji, otkrit će ovogodišnji izvještaj Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.


Tagovi: 2023 PLAćE ROBIN STUDENAC TRGOVINA žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO