Ljupki podravski kolodvor prepun nostalgije odlazi u povijest

Objavljeno, 26. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: SINDIKAT PROMETNIKA VLAKOVA HRVATSKE / Zgrada kolodvora Botovo
AUTOR
Robert Mihaljević

Ljupki željeznički kolodvor, zadnji u Podravini prije ulaska u Mađarsku, odlazi u povijest.

Riječ je o kolodvoru Botovo koji je smješten neposredno uz novi željeznički most na Dravi. Botovo je nekoć bila popularna pogranična stanica na kojoj su se zaustavljali mađarski vlakovi koji su pristizali s kolodvora u Gyekenyesu.

Ostao utovarni

Botovska stanica posebno je bila popularna u doba dok se vlakom iz Koprivnice dolazilo na kupanje na obližnje jezero Šodericu. Ljeti su te linije svakodnevno bile krcate putnicima, sve do početka 90-ih godina.

A onda je sve stalo. Početkom prosinca 2012. godine HŽ donosi odluku o ukidanju pograničnih vlakova između kolodvora Gyekenyes i Koprivnica koji su se zaustavljali u kolodvoru Botovo zbog premalog broja putnika.

Ipak, kolodvor Botovo ni tad nije ukinut, već je do danas ostao kao drugi utovarni, odnosno teretni kolodvor na HŽ-ovoj mreži. Temeljito je obnovljen tijekom 2019. godine: novo ruho dobila je kolodvorska zgrada na kojoj je zamijenjena stolarija, napravljena je termofasada, uređen okoliš.

I to bez obzira na činjenicu da se već tad, tijekom obnove 2019. godine, znalo da će se u sklopu rekonstrukcije i gradnje drugog kolosijeka pruge izgraditi potpuno novi kolodvor Novo Drnje u koji će se izmjestiti svi poslovi s Botova.

Vrijeme koje klizi

Tako od ovog tjedna imamo nostalgične oproštaje HŽ-ovih djelatnika koji se s Botova sele na kolodvor Novo Drnje, bliže Koprivnici, te pitanje bez odgovora – što će biti sa zgradom ljupkog podravskog kolodvora pokraj Drave.

Vremena se mijenjaju i sve se kreće, rekli bi neki umniji ljudi. Doći će vlakovi koji će kroz kolodvor Botovo i preko novog čeličnog mosta na Dravi juriti mnogo brže nego danas. Ostat će nostalgično prisjećanje na vlakove krcate kupačima, vrijeme koje je lijeno klizilo među našim prstima i umovima.


Tagovi: BOTOVO KOLODVOR BOTOVO NOVO DRNJE PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO