Ljudi očajni: Nudimo dnevnicu od 300 kuna, ali berača nema ni za lijek!

Objavljeno, 07. listopada 2022. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / METKOVIĆ / Berba mandarina u dolini Neretve
AUTOR
Redakcijski tekst

Počela je berba popularnog voća, a plantažeri muku muče s nedostatkom berača, sezonske radne snage koje ove godine nedostaje kao nikad.

Ove godine na neretvanskim plantažama planira se ubrati oko 35.000 tona mandarina, ali nitko još nema odogovor na pitanje – hoće li berača biti dovoljno da se to učini.

Nedostatak radnika proizvođači ove godine pripisuju i duljoj turističkoj sezoni koja se preklopila sa sezonom početka berbe mandarina. Nepisano je pravilo da radnik u prosjeku dnevno ubere oko 30 gajbi, za što se dobije pristojna dnevnica.

“Tko hoće raditi, može zaraditi. Dnevnice su dobre, 300 kuna je ove godine, do sada je bilo 250 kuna”, kaže jedna beračica za HRT.

Trenutačnom otkupnom cijenom od 3,80 kuna proizvođači nisu zadovoljni, što uz troškove proizvodnje smatraju još jednim razlogom nedostatka radnika. Kad bi otkupne cijene bile veće, bilo bi i više novca za berače.

Inače, cijena kilograma mandarina danas u Konzumu iznosi 9,99 kuna. To znači da je maloprodajna cijena dva i pol puta veća od one koju dobiju poljoprivrednici.


Tagovi: 300 KUNA BERAčI BERBA DNEVNICA MANDARINE NERETVA

NEDAVNO OBJAVLJENO