Ljudi masovno prodaju poljoprivredno zemljište u Podravini za manje od 2 kune

Objavljeno, 07. listopada 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / ILUSTRACIJA / Fotografija nema baš nikakve veze s događajem iz teksta i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Na području Podravine i Prigorja masovno se prodaje poljoprivredno zemljište, i to po cijenama koje su među najnižima u Hrvatskoj.

Otkrila je to nova analiza tržišta nekretnina u 2021. koji su izradili Ministarstvo prostornog uređenja i Ekonomski institut Zagreb. Prema njihovim podacima, najveći broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta zabilježen je, kao i u prethodnoj godini, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Koprivničko-križevačkoj županiji ostvarene su lani 6052 kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, što je čak 39 posto više nego predlani. U Bjelovarsko-bilogorskoj pak bilježi se 4938 kupoprodaja što predstavlja rast od 35 posto.

U te je dvije županije ostvarena četvrtina svih kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta lani u Hrvatskoj, ističe se u pregledu tržišta nekretnina u prošloj godini.

Kakva je situacija s cijenama četvornog metra? Na sjeveru je najskuplje poljoprivredno zemljište u Krapinsko-zagorskoj županiji – medijalna cijena lani je iznosila 4,3 kune. U Međimurju zemljište se prodavalo za 2,5 kune, a na području Varaždinske županije za 2,1 kunu.

Medijalna cijena u Virovitičko-podravskoj županiji iznosila je 2,1 kunu za četvorni metar. Na području Koprivničko-križevačke županije cijena je lani bila 1,8 kuna, što je pad od pet posto u odnosu na godinu ranije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji medijalna cijena kvadrata poljoprivrednog zemljišta tijekom prošle godine iznosila je 1,4 kuna i bila je za gotovo 8 posto veća nego predlani.


Tagovi: 2021 PODRAVINA PRODAJA TRZISTE NEKRETNINA ZEMLJISTE

NEDAVNO OBJAVLJENO