PREPORUKA EUROPSKE AGENCIJE

Lijek protiv ebole odobren za liječenje teško oboljelih od koronavirusa

Objavljeno, 06. travnja 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Europska agencija za lijekove (EMA) na izvanrednom sastanku donijela je preporuke o korištenju protuvirusnog lijeka remdesivir, koji je trenutačno u istraživanju, kod liječenja bolesti COVID-19 u sklopu milosrdnog davanja lijekova u EU.

Priopćili su to u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode napomenuvši kako je milosrdno davanje lijeka postupak kojim se omogućuje dostupnost lijeka koji nema odobrenje za stavljanje u promet.

No, može se davati bolesnicima koji boluju od kroničnih, ozbiljnih ili životno ugrožavajućih bolesti koje se ne mogu na odgovarajući način liječiti odobrenim lijekom i ne mogu sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

U laboratorijskim ispitivanjima pokazalo se da remdesivir djeluje protiv virusa SARS-CoV-2, kao i drugih tipova koronavirusa (primjerice SARS i MERS), no trenutačno su dostupni samo ograničeni podaci o uporabi remdesivira u bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19.

EMA preporukama želi osigurati ujednačen pristup vezan uz kriterije i uvjete primjene remdesivira prije nego ga države članice počnu primjenjivati putem programa milosrdnog davanja lijeka.

Preporuke, čija implementacija nije obavezna, namijenjene su državama članicama EU-a koje razmatraju uvođenje tog lijeka u terapiju. U preporukama su objašnjeni način primjene remdesivira, prikupljanja podataka o sigurnosti te je navedeno koji bolesnici mogu imati koristi od primjene lijeka.

Remdesivir je protuvirusni lijek koji se istražuje za liječenje bolesti COVID-19. To je inhibitor virusnog enzima RNA polimeraze (lijek koji ometa stvaranje virusnog genetskog materijala, sprječavajući umnožavanje virusa).

Pokazao je in vitro aktivnost protiv različitih RNA virusa, uključujući virus SARS-CoV-2 te je prvotno razvijen za liječenje bolesti uzrokovane virusom ebole. Remdesivir razvija američka biotehnološka kompanija Gilead Sciences te se primjenjuje infuzijom (drip) u venu.

U Italiji su sredinom ožujka zabilježeni slučajevi ozdravljenja teško bolesnih pacijenata koji su dobili remdesivir. S obzirom da je prvotno razvijen kako bi liječio ebolu, nema dovoljno kliničkih ispitivanja da bi ga se moglo odobriti za masovno korištenje protiv bolesti COVID-19.


Tagovi: EBOLA KORONAVIRUS LIJEK REMDESIVIR

NEDAVNO OBJAVLJENO