NEPRAVOMOĆNO SU OSLOBOĐENI

Liječniku i sestri hitne pomoći umro pacijent. Tužitelji za njih traže zatvor

Objavljeno, 02. veljače 2022. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA (fotografija nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Liječnik i medicinska sestra hitne pomoći oslobođeni su optužbe da pacijentu sa srčanim udarom nisu pružili medicinsku pomoć, zbog čega je vrlo brzo preminuo.

Slučaj se dogodio još u listopadu 2014. nakon što su preuzeli pacijenta koji se bio srušio u centru Novske. Tužitelji tvrde kako je tijekom prijevoza do bolnice nastupio karidorespiratorni arest, a oni “nisu odmah započeli s reanimacijom u vidu vanjske masaže srca s odgovarajućom ventilacijom niti su takvu reanimaciju vršili do vozila hitne pomoć i jedinice intenzivnog liječenja u bolnici Nova Gradiška”.

Sud ih je oslobodio prihvativši njihovu obranu u kojoj su naveli “da je pacijent prestao disati u dizalu za vrijeme transporta iz vozila Hitne pomoći do Odjela intenzivnog liječenja bolnice u Novoj Gradiški”. Tužitelji su se ovih dana žalili na presudu tvrdeći kako je njihova obrana u sprotnosti s iskazima svjedoka iz bolnice i sudskih vještaka.

Tužitelji tako navode kako anesteziologinja i tri medicinske sestre iz novogradiške bolnice tvrde suprotno.

MRTAV IZVJESNO VRIJEME

“Suglasno navode kako je pacijent dovezen u prostor bolnice Nova Gradiška na kolicima u položaju na leđima, umjesto na boku, nad istim se nije provodila masaža srca, nije bio ventiliran, nije bio prikopčan na monitor životnih funkcija,  u ustima nije imao tzv. Airway  ambus – samošireći balon za ventiliranje. 

Pacijent je na sebi imao cjelovitu odjeću, nije se vidjelo da bi mu netko potrgao odjeću radi postavljanja elektroda niti je na tijelu imao tragove elektroda. Kada je priključen na monitor životnih funkcija, krivulja na monitoru prikazivala je asistoliju – ravnu liniju.

Za nepružanje medicinske pomoći u hitnim stanjima predviđene su do tri godine zatvora

Pacijent je imao cijanotične okrajine (usta, nos i ruke su mu bili modri), imao je maksimalno proširene zjenice, bio je bez svijesti, bez odgovora na poziv, bez pulsacija nad karotidom, bio je hladan i bijel osim modrih okrajina, iz kojih kliničkih znakova se zaključilo da je pacijent mrtav već izvjesno vrijeme.

Tek na izjavu liječnika hitne kako je pacijent netom prije u dizalu prestao disati, a i obzirom na relativno mladu životnu dob, anesteziologinja se odlučuje na reanimaciju koja je bila bezuspješna. U prijemnoj knjizi bolnice upisano je kako je služba hitne pomoći iz Novske dovela cijanotičkog pacijenta širokih zjenica, mrtvog”, ističu u Državnom odvjetništvu.

TRAŽE DA IH SE OSUDI

“Unatoč tome što su iskazi ispitanih zaposlenika bolnice u potpunoj suprotnosti sa obranom optuženih, prvostupanjski sud zaključuje da je pacijent bio pravilno postavljen u bočni položaj, da je ispravno oksigeniran, da je bio priključen na monitor životnih funkcija te da je njegova smrt nastupila u trenutku grčenja tijela za vrijeme reanimacije.

Sud ne prihvaća niti rezultate vještačenja jer se u nalazu vještaka izrijekom navodi kako je ekipa Hitne pomoći nakon što su vidjeli da je pacijent doživio kardiopulmonarni arest transportirala takvog pacijenta bez nastavljenog reanimacijskog postupka do jedinice intenzivnog liječenja u bolnici”, žale se tužitelji.

Oni od Županijskog suda traže da preinači oslobađajuću presudu te liječnika i medicinsku sestru tima hitne pomoći proglase krivima i osude za nepružanje medicinske pomoći u hitnim stanjima. Za to kazneno djelo predviđene su do 3 godine zatvora.


Tagovi: HITNA LIJEčNIK MEDICINSKA SESTRA NOVSKA OSLOBOđENI UMRO PACIJENT žALBA

NEDAVNO OBJAVLJENO