Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno, 24. lipnja 2024. Zdravlje
# Foto: ŽUPANIJA / Ljekarne Koprivnica
AUTOR
Robert Mihaljević

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na spoosbnost upravljanja vozilima”.

Šverc tableta

“U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton”, tumači nam obiteljska liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Ruka u gipsu

U takvim slučajevima ne ide automatski obavijest policiji, ali ona će biti obaviještena o tom upozorenju u slučaju prometne nesreće. Policiju se automatski upozorava samo ako liječnik utvrdi da vozač boluje od bolesti zbog koje nije sposoban sigurno voziti dulje od 6 mjeseci.

Ako liječnik utvrdi da vozač ima privremenih zdravstvenih problema, koji ne traju duže od šest mjeseci, pacijentu će izdati upozorenje, a evidencija u kartonu mora obvezno sadržavati i vrstu mjere te njezino trajanje.

Među privremenim stanjima zbog kojih liječnik može izdati upozorenje pacijentu da jedno vrijeme ne sjeda za volan su, primjerice, ruka ili noga u gipsu, ozljeda mišića ili tetive, jaka bol koja se liječi analgeticima s popisa novog pravilnika.

A tu je i nereguliran visoki tlak, početak terapije inzulinom te duži problemi u trudnoći poput jačeg povraćanja, mučnina i vrtoglavica.


Tagovi: GLAVOBOLJA LIJEčNICI LIJEKOVI NORMABEL PLIVADON TABLETE XANAX ZABRANA VOžNJE

NEDAVNO OBJAVLJENO