PRAVILNIK O PONAŠANJU

Liječnici i sestre obvezni su s osmijehom i ljubaznošću razgovarati s pacijentima

Objavljeno, 28. lipnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Osmijeh, ljubazna primjedba, profesionalna ljubaznost, gledanje u oči, pozorno slušanje, poštovanje, uvažavanje – tako se liječnici i sestre koprivničke bolnice moraju odnositi prema svim pacijentima.

Propisuje se to, među ostalim, Pravilnikom o profesionalnom izgledu i ponašanju zaposlenika Opće bolnice dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. Koliko se zdravstveno osoblje danas pridržava tih propisa? Ovisi koga pitate. Jedni će vam ih nahvaliti, a drugi pokuditi.

Pravilnik kojeg je donio ravnatelj bolnice precizno definira i izgled, odjeću, konzumiranje hrane, upotrebu privatnih mobitela.

“Ako se nosi haljina ili suknja, treba biti odgovarajuće veličine i dužine do ispod koljena”, propisuje se u tom strogom bolničkom kodeksu.

Šminka je dopuštena, ali treba biti diskretna i ne smije sadržavati umjetne dodatke, ljepila i druge materijale koji mogu dovesti do infekcije. No, zabranjeno je koristiti intenzivne mirise (dezodoranse, parfeme) za tijelo.

Dopuštene su naušnice koje ne vise, kao i lančić koji mora biti diskretan. Nošenje piercinga nije dopušteno na vidljivim dijelovima tijela. Ruke moraju biti slobodne do ručnog zgloba (bez prstena, narukvica i ručnih satova).

Liječnici i sestre na svojem radnom mjestu nikad ne smiju koristiti žvakaće gume, ali i bilo kakve napitke koji se mogu konzumirati samo u čajnim kuhinjama bolnice. Privatni mobitel može se koristiti samo za vrijeme pauze, a zabranjeno je objavljivanje sadržaja poslovnog karaktera na društvenim mrežama.

“Posebni stilovi kose (poput dreadlocksa, irokeza), koji isključuju redovnu njegu kose, nisu poželjni ili moraju biti pokriveni kapom. Brada kod muškaraca treba biti redovito brijana ili uredno održavana ako priroda posla dopušta nošenje brade”, navodi se u pravilniku.


Tagovi: BOLNICA ODJECA OSMIJEH PRAVILNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO