PRODAVALI POD I. KLASU

Lidl i regionalna šefica kažnjeni jer su u Koprivnici prodavali trule limune

Objavljeno, 02. rujna 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnički Lidl i njegova regionalna voditeljica proglašeni su krivima i novčano kažnjeni jer su u robnom centru u Križevačkoj ulici pakiranje s trulim limunima prodavali kao prvu klasu proizvoda.

Lidl mora platiti 5000 kuna, a voditeljica 900 kuna kazne, premda su zakonske kazne u rasponu do 50.000 kuna. Sud smatra kako će i tako ublažene kazne postići svrhu kažnjavanja.

Jedan je nezadovoljni kupac lani u lipnju obavijestio inspekciju da je u pakiranju limuna od pola kilograma s oznakom prve klase bilo i trulih plodova.

Inspektori su odmah otišli u Lidl i ustanovili kako ta pakiranja ne odgovaraju propisanim tržišnim standardima.

“Naime, od ukupno zatečenih 16 komada pakiranja limuna od 500 grama, u šest pakiranja zatečeni su truli plodovi, što po broju pakiranja odgovara 37,5 posto odstupanja od propisanih tržišnih standarda”, navela je inspekcija u svojem nalazu.

U propisanim tržišnim standardima za agrume I. klase određeno je da je dopušteno ukupno odstupanje od samo deset posto po komadu ili težini, koji ne ispunjavaju zahtjev klase. U okviru tog dopuštenog odstupanja, truli plodovi mogu sudjelovati s najviše jedan posto.

“Što se tiče broja samih plodova, na ukupno 96 komada zatečeno je šest trulih, što je 6,25 posto”, zaključuje prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici.


Tagovi: KAZNA LIDL LIMUN TRULI LIMUN

NEDAVNO OBJAVLJENO