Leže na pitkoj vodi, ali uvjerljivo najgori u državi po javnoj vodoopskrbi

Objavljeno, 12. srpnja 2019. Komentari Zeleno
# Foto: ARHIVA (vodoskok u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivničko-križevačka županija uvjerljivo je najgora u Hrvatskoj po priključenosti kućanstava na javni vodoopskrbni sustav. Prema novim podacima, vodu iz vodovoda ima samo 61 posto kućanstava.

Usporedbe radi, u susjednoj Međimurskoj županiji na javni je vodovod priključeno – 100 posto stanovnika! S obzirom da je pitka voda iz javnog vodoopskrbnog sustava civilizacijski minimum, katastrofalan je podatak da gotovo 40 posto kućanstava Podravine i Prigorja vodu uglavnom dobiva iz bunara.

Strateške rezerve

Statistika je ponekad gadna stvar. Ova koju objavljujemo jedna je od takvih. Na dušu ide svim županijskim vlastima od osamostaljenja Hrvatske do danas. Ovdje ne pomažu baš nikakve isprike. Jer nije riječ o deset ili 20 posto ljudi, pa da se neke objektivne teškoće mogu uzeti kao olakotna okolnost. Ili da se sva krivica svali na općinske i gradske vlasti.

Donedavno je gotovo polovica stanovnika bila bez vode. I to stanovnika županije na čijem se području u podzemlju nalaze goleme strateške rezerve pitke vode. Strateškim ih je proglasila država. Ista ona koja je, uz blagoslov županijskih vlasti, odlučila baš iznad tih strateških rezervi pitke vode strateški nasaditi golemo regionalno odlagalište smeća.

Znate li, uostalom, kolika je pokrivenost vodooskrbom u Splitsko-dalmatinskoj županiji? Tamošnjem krševitom zaleđu i brojnim otocima? Oko 99 posto stanovnika priključeno je na javni vodovod. Isto kao i Istra, ali taj je poluotok ionako svijet za sebe. Prosječna pokrivenost u Hrvatskoj je već na 92 posto.

Lošiji i od Bjelovara

Podravska je županija lošija i od bjelovarske koja veliki dio pitke vode dobiva iz – Podravine. Glavno i jedino vodocrpilište za Bjelovar je ono u Delovima kod Novigrada Podravskog. Bjelovarsko-bilogorska županija, dakle, danas ima pokrivenost javnom vodoopskrbom od oko 68 posto. Nije nešto, ali posramljuje susjede.

Na koncu, da rezimiramo još jednom: u Međimurskoj županiji baš svi stanovnici imaju pitku vodu iz javnog vodovoda, u susjednoj Koprivničko-križevačkoj tek nešto više od polovice. Ja se sramim, a za naše političare ne znam kako se osjećaju.


Tagovi: MEđIMURJE VODOVOD žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO