LEGO KOCKE: OGROMAN RAST VRIJEDNOSTI

Slučajno otkrili blago u dječjoj sobi: igračke vrjednije od dijamanata!

Objavljeno, 17. prosinca 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Lego igračke - blago iz dječje sobe
AUTOR
Ksenija M.
suradnica portala

Pojma nismo imali kakvo blago čuvamo u dječjim sobama – osim dječice, naravno – sve dok ovih dana slučajno ne naletjesmo na neke zanimljive oglase na internetskim prodajnim divovima eBayu i Amazonu.

„Pa, mi smo bogati“, nasmijah se dok sam pogledom prebirala po policama punim Lego setova – dvoraca, svemirskih brodova, likova iz crtića, znamenitih građevina.

O tome što sve posjedujemo i koliko vrijedi naša Lego kolekcija – nećemo vam otkriti. No, svakako manje nego neki popularni i stari setovi koji se ovog časa prodaju putem Interneta i čije su cijene doslovce otišle u nebo.

NAJVEĆI RAST CIJENE

Toliko da su i mnogi ‘lovatori’ u svijetu ozbiljno počeli ulagati upravo u Lego kocke. Lego je tako došao u fokus kao alternativna imovina u koju se isplati ulagati – u rangu s umjetninama, raritetnim vinima, rijetkim draguljima i unikatnim automobilima.

Posebno su na Ebayu i Amazonu popularni i skupi Lego setovi koji se više ne proizvode. Takvima se vrijednost u samo nekoliko godina zna povećati i nekoliko desetaka puta. Bloomberg, tako, navodi kako se set Star Wars Darth Revan, koji je prije pet godina stajao oko četiri dolara, samo godinu kasnije na Internetu prodavao za 30-ak dolara.

Britanski Telegraph otkrio je da je najveći rast cijene zabilježila replika hotela Cafe Corner koji se kao nov 2007. godine prodavao za 90 funti, a nakon prestanka proizvodnje cijena mu je skočila na 2100 funti.

Golemi Titanic izrađen od Lego kocaka na izložbi u Zagrebu
Golemi Titanic izrađen od Lego kocaka na izložbi u Zagrebu / Foto: DANICA.HR

Velika Lego izložba u Zagrebu
Batmobil i Batman u prirodnoj veličini od Lego kocki / Foto: DANICA.HR

Telegraph zaključuje kako oni koji su tijekom zadnjih 20-ak godina ulagali u zlato ostvarili su prinos od otprilike deset posto godišnje, a oni koji su držali novac u banci zarađivali su manje od tri posto na godinu. Mnogi Lego setovi imali su godišnji prinos i veći od 100 posto. Ipak, treba pogoditi popularnost, ali i predvidjeti da će upravo ti setovi biti brzo povučeni iz serijske proizvodnje.

Prema našem istraživanju na eBayu, Amazonu i Legu, najskuplji set ovog je časa Star wars Millenium falcon koji je 2007. stajao oko 500 dolara, a danas se na internetu prodaje čak za 10.000 dolara. To je prosječan rast vrijednosti od čak 160 posto godišnje.

S obzirom da se ti setovi stari 12 godina na internetu prodaju zapakirani u originalnim kutijama, lako se može zaključiti kako su investicijski spekulanti odavno nanjušili u što se isplati ulagati. Oni koji nisu u originalnoj ambalaži postižu mnogo niže cijene.

DOBIT MILIJARDU DOLARA

A što reći za običnu figuricu iz seta Mr. Gold koja se u vrećici prodavala za dva dolara? Ako ste imali sreće pa iz vrećice tijekom 2013. godine doista izvukli vrijednu i rijetku figuricu s ponešto zlata na sebi, danas je možete prodati za nevjerojatnih 1700 dolara! Svake godine, dakle, na tome ste imali zaradu od 14.000 posto. Da, dobro ste pročitali – prinos je u desecima tisuća.

Da Legu doista dobro ide, pokazali su i lanjski poslovni rezultati. Neto dobit iznosila je 8,3 milijarde danskih kruna, oko 1,2 milijarde dolara, i veća je za tri posto nego godinu ranije.

Prihodi su istodobno rasli šest posto, na 38,5 milijardi kruna. Najviše je rasla prodaja u Kini, čak oko 50 posto. Lego tamo ima 140 maloprodajnih prostora u 35 gradova.

Lego star wars millenium falcon set
Millenium falcon – cijena u 12 godina skočila s 500 na 10.000 dolara
Lego statue of liberty set
Lego kip slobode – s 200 na 1800 dolara u zadnjih 19 godina
Lego market street set
Ovaj je set 2007. vrijedio 90, a danas vrijedi – 3000 dolara
Lego grand carousel
Grand carousel iz 2009. godine – kupljen za 250 dolara, danas vrijedan 1500 dolara
Lego Taj Mahal
Prva serija Taj Mahala – s 200 na čak 4000 dolara
Lego king's castle dvorac
Kraljev dvorac 1984. stajao 60 dolara, a danas barem četiri puta više
Lego airport shuttle
Vlak iz zračne luke 1990. vrijedio je 150 dolara, danas se trži za 2300 dolara

Tagovi: CIJENE EBAY INTERNET LEGO LEGO KOCKE

NEDAVNO OBJAVLJENO