TRI TVRTKE U UTRCI ZA PREUZIMANJE

Ledo ipak ide u strane ruke, Podravka ponudila premalo

Objavljeno, 30. listopada 2020. Financijer
# Foto: LEDO / Dostavni kamioni Leda
AUTOR
Redakcijski tekst

Tri ozbiljna ponuditelja ostala su igri za preuzimanje kompanije Ledo i sva tri su strana. Među njima nema Podravke koja je bila pokazala interes.

Doznaje to poslovni.hr iz dobro upućenih investicijskih krugova. Prema njihovim izvorima, najviše su za Ledo ponudili američki Nomad Foods, norveška Orkla i češki fond Emma Capital.

Podravka je bila spremna ući i u dokapitalizaciju kojom bi financirala najmanje polovicu potrebnog iznosa, ali čini se kako nisu ponudili onoliko koliko je Fortenova očekivala.

Podravka je navodno bila spremna za Ledo platiti najviše 450 milijuna eura, odnosno blizu 3,5 milijarde kuna. Neslužbeno se govori kako su američka i norveška kompanija ponudile osjetno više, neki spekuliraju i o blizu 600 milijuna eura.

Sjedište američkog Nomad Foodsa u Europi je u Velikoj Britaniji. Imaju oko 2,3 milijarde eura godišnjih prihoda i tvrde za sebe da su najveća europska kompanija u smrznutoj hrani.

Norveška Orkla najveća je prehrambena kompanija na Baltiku, a ovdašnjoj je javnosti postala poznata nakon što je preuzela norvešku tvrtku Rieber and son, koja je pak željela kupiti Podravku.

Emma Capital je pak investicijski fond poznat po većinskom vlasništvu u kladioničarskoj tvrtki Super sport, najuspješnijoj u Hrvatskoj.

Tko će postati novi vlasnik Leda, srbijanskog Frikoma i nekoliko povezanih manjih tvrtki u sastavu Ledo grupe trebalo se doznati do kraja godine.


Tagovi: LEDO NOMAD FOODS PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO