Lažnu novčanicu od 1000 franaka nisu prepoznali u mjenjačnici i banci

Objavljeno, 14. rujna 2023. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan (33), keramičar s križevačkog područja, optužen je za krivotvorenje novca nakon što je mjenjačnici u Koprivnici uvalio lažnu novčanicu od 1000 švicarskih franaka.

Prema optužnici, on je u travnju predlani oko 11.30 sati u mjenjačnici u Koprivnici “jednu novčanicu u apoenu od 1000 CHF, znajući da je novčanica neoriginalna, zamijenio za 6792,40 kuna; dakle, lažni novac stavio u opticaj kao pravi, čime je počinio kazneno djelo krivotvorenja novca”.

Ivan se u policiji branio kako nije znao da je novčanica lažna: “Dobio sam novce od svog dužnika Dalibora. Jednu novčanicu promijenio sam u Koprivnici, jednu u Čakovcu te jednu u Bjelovaru”.

Kasnije, tijekom postupka istrage, branio se šutnjom i na ispitivanju u državnom odvjetništvu nije htio ništa reći. Zaposlenica mjenjačnice naglasila je kako promijenila novčanicu od tisuću franaka jer provjerom nije pronašla ništa sumnjivo.

Provjera na lampi

“Radilo o starijoj seriji novčanica. Kako smo od banke dobili obavijest da se starije novčanice povlače, prilikom provjere postupala sam sa pojačanim oprezom. Osim toga, rijetki su slučajevi da klijenti dolaze mijenjati novčanicu velikog apoena, tako da je i to zahtijevalo pojačan oprez.

Prilikom provjere novčanice koristila sam ultraljubičastu lampu i cash program, provjeravala stavku po stavku i tom prilikom nije došlo do nekih saznanja koji bi kod mene izazvali sumnju da se radi o krivotvorenoj novčanici.

S obzirom da je bio vikend, moja kolegica je u ponedjeljak novčanicu odnijela u banku te je i službenica banke provjeravala novčanicu, a ni ona nije uočila ništa sumnjivo, pa je banka novčanicu otkupila od nas.

Kasnije tijekom tog tjedna neslužbeno smo dobili informaciju da su u toj banci dubinskom provjerom utvrdili da se ipak radi o krivotvorenoj novčanici”, svjedočila je tijekom istrage zaposlenica mjenjačnice.


Tagovi: 1000 FRANAKA FRANAK LAžNA NOVčANICA MJENJAčNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO