Lažnoj udovici branitelja ukinuta i treća presuda za štetu od 1,3 milijuna kuna

Objavljeno, 07. srpnja 2023. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Uskoro bi trebalo početi novo suđenje protiv lažne udovice poginuloga hrvatskog branitelja i bivše šefice ureda za branitelje.

Lažna udovica branitelja Barbara Hartman (68) iz Križevaca triput je proglašavana krivom te osuđivana na uvjetne zatvorske kazne. No, sva tri puta bi viši sud u žalbenom postupku ukidao presude i nalagao novo suđenje.

Nju se tereti da je nezakonito tijekom 20 godina primila čak 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od hrvatskog branitelja Franje, s kojim nije bila u braku u trenutku kad je poginuo. Prema presudi, u tome joj je pomogla drugookrivljena bivša šefica križevačkog Ureda za branitelje Štefica Jagušić (64).

Kako neslužbeno doznajemo, nakon žalbe koju je podnio Krunoslav Kunštić, odvjetnik Barbare Hartman, Županijski sud je nedavno ukinuo i treću presudu te sve vratio na početak. S obzirom na štrajk u pravosuđu, nije poznato kad bi novo suđenje moglo početi.

U optužnici se navodi kako je Barbara Hartman 1994. godine u križevačkom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti s bivšim suprugom koji je poginuo na ratištu 1991. godine.

Dionice Podravke

Tako je dobila njegovu mirovinu u kojoj je uživala punih 20 godina. No, to je učinila protuzakonito, presudio je Općinski sud u tri navrata. Zadnji put Hartman je bila osuđena na godinu dana uvjetno uz obvezu vraćanja 1,3 milijuna kuna plus kamate, a Jagušić je dobila 10 mjeseci uvjetnog zatvora.

U novom odbačaju viši je sud naveo kako je Općinski sud “počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je izreka presude nejasna i proturječna sama sebi i u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama pa se prvostupanjska presuda ne može ispitati”.

Hartman je proglašena krivom da je “kazneno djelo počinila od 9. svibnja 1994. do 30. lipnja 2014. i da je u tom razdoblju uz prodane dionice Podravke s osnova obiteljske invalidnine ostvarila protupravnu imovinsku korist u iznosu 293.649,10 kuna, a s osnova obiteljske mirovine iznos 998.266,90 kuna”.

Štefica Jagušić pak proglašena je krivom da je svojim “nesavjesnim radom u službi u razdoblju od 3. srpnja 1998. do 30. lipnja 2014. u naprijed navedenim iznosima prouzročila štetu državnom proračunu RH i HZMO-u”.


Tagovi: BARBARA HARTMAN LAžNA UDOVICA PRESUDA šTEFICA JAGUšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO