NEMA SANKCIJA ZA PREVARANTE

Što će sustav napraviti onima s lažnim diplomama? Staviti im soli na rep

Objavljeno, 04. svibnja 2019. Komentari
# Foto: ARHIVA
AUTOR
Robert Mihaljević

Tko kaže da je bio u Travniku, a nije donio diplomu fakulteta, laže da je bio. Tako glasi čuvena bosanska misao kojoj se, doduše, uvijek nasmijemo, ali daleko od toga da u njoj nema prilično istine. Zbog inflacije lažnih diploma iz Travnika i Širokog Brijega reagirali su čak i u Republici Srpskoj čiji je čelnik Milorad Dodik bio naveo kako je “opće poznato da je dovoljno dva dana da odete u Široki Brijeg ili Travnik i vratite se s fakultetskom diplomom koju želite”.

Afera s lažnim diplomama ovih dana trese Hrvatsku. Zasad ih je u sustavu obrazovanja otkriveno 19 i čini se kako to nipošto neće biti krajnja brojka. Nakon početka akcije provjere uslijedio je i val otkaza u školama, pa je tako s posla pobjegao i jedan križevački nastavnik kako bi izbjegao javnu sramotu u kolektivu. Lažnih diploma na tržištu rada, sva je prilika, ima mnogo, a posebno su problematične one koje dolaze iz susjednih zemalja, prije svega BiH i Srbije.

Nema lažnih diploma samo u javnom sektoru. Bogtepitaj koliko ih je sve u gospodarstvu. Sjetite se samo našeg najpoznatijeg slučaja – bivšeg direktora regionalnog smetišta Piškornica Mladena Jozinovića koji je ulovljen s krivotvorenom diplomom Prometnog fakulteta u Zagrebu. Na koncu se protiv njega povela službena istraga zbog isplate milijunskog bonusa, ali i lažne diplome.

Problem je, međutim, što se osobe ulovljene s lažnim diplomama ne moraju previše bojati pravosudnog progona. Praksa je, naime, pokazala kako je gubitak posla najstrašnije što im se može dogoditi, a ponekad ne ostanu ni bez toga. Pravosudne epiloge temeljito je ovih dana istražio Jutarnji list i došao do zapanjujućih otkrića: ljude koji su radili s krivotvorinama uglavnom se osuđivalo uvjetno, plaće nisu morali vraćati, a mnogi su kasnije pravomoćnim sudskim presudama i vraćeni na posao.

Poruka takvih slučajeva vrlo je nedvosmislena: varajte i kradite, ništa strašno vam se neće dogoditi. Sustav naprosto tolerira takvo ponašanje. Počinje s prepisivanjem u školi, nastavlja se lažnom diplomom i poslom preko veze, a završava mitom i korupcijom. Problem je što su nas političke elite i pravosuđe uvjerili kako je to prirodno stanje. I da mu se moramo prilagoditi želimo li o(p)stati.


Tagovi: LAZNE DIPLOME MLADEN JOZINOVIć TRAVNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO