ŠTETA IZNOSI 1,3 MILIJUNA KUNA

Lažna udovica 20 godina nezakonito primala mirovinu. Osuđena je uvjetno

Objavljeno, 10. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (Općinski sud u Koprivnici)
AUTOR
Redakcijski tekst

Lažna udovica branitelja Barbara Hartman (65) iz Križevaca i u ponovljenom je postupku proglašena krivom te osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Nju se teretilo da je nezakonito tijekom 20 godina primila čak 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od hrvatskog branitelja Franje, s kojim nije bila u braku u trenutku kad je poginuo.

Prema optužnici, u tome joj je pomogla drugookrivljena bivša šefica križevačkog Odjela za branitelje Štefica Jagušić (61).

U optužnici se navodi kako je Barbara Hartman 1994. godine u križevačkom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti s bivšim suprugom koji je poginuo na ratištu 1991. godine.

NIJE RATNO PROFITERSTVO

Tako je dobila njegovu mirovinu u kojoj je uživala punih 20 godina. No, to je učinila protuzakonito, presudio je Općinski sud u oba navrata, ali prvu je presudu Županijski sud poništio jer se Hartmanovoj sudilo za ratno profiterstvo.

U ponovljenom slučaju tužitelji su je teretili za kazneno djelo prijevare, za koje je osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora. Pomagačica Jagušić dobila je deset mjeseci uvjetno.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv te presude navodeći kako nije bilo opravdano izreći im uvjetne kazne.

Tužitelji traže bezuvjetan zatvor zbog imovinske koristi veće od 1,3 milijuna kuna, i to na štetu državnog proračuna i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


Tagovi: BARBARA HARTMAN LAžNA UDOVICA UDOVICA BRANITELJA

NEDAVNO OBJAVLJENO