Kupio rabljeni automobil u EU, pa državi morao platiti 776.000 kuna poreza!

Objavljeno, 22. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, tijekom prošle godine u Hrvatskoj bilo oko 2,5 milijuna registriranih vozila čija je prosječna starost iznosila blizu 15 godina.

Otvaranjem tržišta EU u našu zemlju stiže sve više rabljenih automobila, pa je posljedica i drastično veća prosječna starost vozila. Za unos vozila iz druge zemlje članice EU ne plaća se carina. ali se plaća poseban porez na motorna vozila.

Osim tog poreza, Carinska uprava naplaćuje i naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima, a to je prihod koji odlazi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako doznaje N1, tijekom pretprošle godine naplaćeno je oko 58,5 milijuja eura samo posebnog poreza osobna rabljena vozila koja su stigla u našu zemlju s područja EU. Lani je pak iz tog izvora stiglo blizu 62 milijuna eura prihoda.

Prema podacima Carinske uprave RH, jedan je kupac tijekom prošle godine platio rekordan iznos posebnog poreza na motorna vozila. On je, naime, kupio rabljenog Ferrarija na tržištu EU i za unos u Hrvatsku morao je platiti čak 103.000 eura poreza, odnosno 776.000 kuna!


Tagovi: CARINA EU FERRARI POREZ RABLJENI AUTOMOBIL UVOZ

NEDAVNO OBJAVLJENO