Kroz ekstraporez i dividendu Vlada će iz Podravke izvući više od 100 milijuna kn

Objavljeno, 17. studenoga 2022. Financijer
# Foto: PODRAVKA / Premijer Andrej Plenković i predsjednica uprave Podravke Martina Dalić
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlada je u javnu proceduru uputila novi zakon o ekstraporezu kojim planira oporezivati sve velike tvrtke čija je dobit ove godine osjetno viša nego ranije.

Prema tom prijedlogu, ekstraporez plaćat će sve kompanije s prihodom većim od 300 milijuna kuna ako im je dobit skočila više od 20 posto u odnosu na četvetogodišnji prosjek. Ekstraporez plaća se po stopi od 33 posto.

Ovog časa na snazi je porezni zakon po kojem tvrtke s godišnjim prometom iznad 7,5 milijuna kuna plaćaju porez po stopi od 18 posto, a one manje 10 posto.

Što to konkretno znači, izračunali smo na primjeru Podravke koja je u protekle četiri godine – od 2018. do 2021. – u prosjeku ostvarivala 246 milijuna kuna neto dobiti. Uvećano za 20 posto, koliko Vlada tolerira i izuzima iz ekstraporeznih škara, to iznosi 295 milijuna kuna.

Na tih 295 milijuna kuna, dakle, Podravka će platiti standardan porez na dobit od 18 posto i to bi za ovu godinu – ako nema nikakvih olakšica – iznosilo oko 55 milijuna kuna (na bruto iznos dobiti koji bi iznosio oko 340 milijuna).

Prema kuloarskim šuškanjima, tvrtka bi ove godine mogla ostvariti neto dobit od čak 400 milijuna kuna zbog prodaje vrijednih nekretnina tvrtke Žito u Ljubljani (više od 460 milijuna kuna bruto).

Masna dividenda

Ako se to pokaže točnim – a ovog časa nema potvrde da će tako biti – na razliku između 340 i 460 milijuna kuna bruto profita (odnosno bruto iznosa) Podravka bi morala platiti ekstraporez od 33 posto. A to bi pak, prema grubim procjenama iznosilo dodatnih oko 39 milijuna kuna poreza.

Prema tome, država bi iz Podravke iduće godine samo kroz porez na profit (normalni od 18 posto i ekstra od 33 posto) mogla izvući više od 90 milijuna kuna! I ne samo to: zahvaljujući visokoj dobiti Podravka dioničarima isplaćuje masnu dividendu.

Tako je ove godine država putem svojih fondova koji kontroliraju oko 25 posto dionica iz Podravke kroz dividendu izvukla 23 milijuna kuna. Podravka je, naime, dioničarima isplatila ukupno 91 milijun kuna dividende iz lanjske dobiti, odnosno 13 kuna po dionici.

Lani je kroz poreze i doprinose na plaće Podravka lokalnim jedinicama, državi i dijelom obveznim mirovinskim fondovima uplatila oko 330 milijuna kuna. S porezom na dobit i dividendom, ove bi godine ukupna svota koju Podravka daje ‘općoj državi’ iznosila gotovo 450 milijuna kuna!


Tagovi: DIVIDENDA DRžAVA EKSTRAPOREZ PODRAVKA VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO