SAMO ZAJEDNO MOŽEMO USPJETI

Krovne liječničke udruge uputile dramatičan apel građanima

Objavljeno, 22. listopada 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Ulaz u koprivničku Opću bolnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Krovne liječničke organizacije – Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički u četvrtak su uputile apel u kojemu pozivaju građane da u iznimno ozbiljnom trenutku pomognu liječnicima u borbi za zdravlje te se zajedničkim dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera uspori širenje epidemije kako bi se izbjeglo urušavanje zdravstvenog sustava.

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1563 novozaraženih.

U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas smješteno u bolnicama. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.

Već u srijedu su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19.

U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Broj zdravstvenih djelatnika je trenutno zadan i ograničen i nema načina da ga se u kratkom roku značajno poveća.

Svima nam mora biti jasno da smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne postupke.

Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku.

Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava kakvo je, primjerice, zadesilo Lombardiju ovoga proljeća.

Odgovornost za zdravlje svakog od nas i naših obitelji i prijatelja je na nama, odgovornost je na svakome od nas. Daljnje širenje epidemije ovisi o našem ponašanju.

Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje.

Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore
Dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata
Mr.sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med.


Tagovi: APEL LIJEčNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO