NEMA KUHARA I KONOBARA

Kroničan manjak radnika u turizmu: nekima nude i plaću od 5000 eura

Objavljeno, 04. lipnja 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Krcati restorani u središtu Cresa
AUTOR
Redakcijski tekst

Početak turističke sezone u Hrvatskoj dočekan je s golemim manjkom radne snage na Jadranskoj obali, gdje u svakom većem mjestu, primjerice, nedostaje po 50-ak kuhara.

Tvrdi to Pero Savanović, poznati hrvatski, ali i europski chef, inače glavni kuhar u restoranu u grupaciji Hotela Baška Voda. On procjenjuje i kako svaka hotelska kuća ima manjak oko 20 do 30 ljudi, dio kojih su oni u timu glavnog kuhara, piše Poslovni.

Zato su plaće kuhara uoči sezone na Jadranu otišle u nebo. Vlasnici pečenjara na obali kuharima, uz smještaj, nude 10.000 kuna, a kuharima u kvalitetnim restoranima i hotelima od 3000 do čak 5000 eura.

Kroničan manjak radne snage turističke kuće sve više okreće prema drugim tržištima – BiH, Srbiji, Makedoniji – ali i onim udaljenijima: Indiji, Nepalu, Filipinima. Ipak, ni to nije tako jednostavno jer se predugo čekaju papiri i potrebna odobrenja.

Problem s kvalitetnim radnicima imaju i u zagrebačkim restoranima. Mnogo kuhara i konobara zbog lockdowna se prebacilo u druge branše gdje se moglo zaraditi više od 4000 kuna, koliko plaća država za očuvanje radnih mjesta.


Tagovi: KONOBARI KUHARI MANJAK PLAćA RADNICI TURIZAM

NEDAVNO OBJAVLJENO