BROJ BLOKIRANIH GRAĐANA

Križevci više nisu najgori u državi, ali županija je u vrhu po broju blokiranih

Objavljeno, 10. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: GRAD KRIŽEVCI / Gradonačelnik Mario Rajn s povijesnim postrojbama u Križevcima
AUTOR
Robert Mihaljević

Križevci više nisu neslavan hrvatski rekorder s najviše blokiranih građana u odnosu na ukupan broj stanovnika i ukupan broj radno aktivnog stanovništva, otkrivaju novi podaci Financijske agencije.

Godinama je prigorski kraj bio uvjerljivo najgori, a onda se dogodio nagli preokret. I dalje su pri vrhu, ali više nisu javna sramota čijim nazivom počinje svaka nacionalna vijest o broju blokiranih građana u Hrvatskoj.

Potkraj lipnja, prema podacima Fine, najviše blokiranih u odnosu na broj radno aktivnih među 25 većih gradova u državi imao je Sisak, a stopa je iznosila čak 12,81. Slijede Čakovec (12,36), Petrinja (11,67), Križevci (11,49) i Bjelovar (10,71).

Samo šest mjeseci ranije, potkraj prosinca prošle godine, Sisak i Križevci držali su uvjerljivo prvo i drugo mjesto na toj neslavnoj ljestvici. Početkom prošle godine pak Križevci su bili prvi.

Najmanje blokiranih u odnosu na broj radno aktivnih početkom srpnja imali su Koprivnica, Split, Zadar i Dubrovnik. Riječ je o ljestvici 25 većih gradova s većim iznosom ukupnog duga svih stanovnika.

No, zato je Koprivničko-križevačka županija i dalje na drugom mjestu po broju blokiranih u odnosu na broj stanovnika sa stopom od 6,88. Ispred je samo Sisačko-moslavačka županija čija stopa blokiranih iznosi 7,40. Na trećem je mjestu Zagreb (6,71), a četvrta je Bjelovarsko-bilogorska županija (6,70).

Ukupno je u Koprivničko-križevačkoj županiji 7955 blokiranih čija ukupna dugovanja iznose oko 334,3 milijuna kuna. Dakle, svaki blokirani u prosjeku duguje 42.000 kuna.

Među gradovima sjedištima županija na sjeveru, najviše blokiranih ima Varaždin, oko 2900, a slijede ga Bjelovar (2890) i Čakovec (2280). Koprivnica ima ukupno 1680 blokiranih, a Križevci 1640.

U Hrvatskoj potkraj lipnja bilo je ukupno oko 256.300 blokiranih građana, a njihov dug iznosio je 16,64 milijarde kuna, navodi se u izvještaju Financijske agencije.


Tagovi: BLOKIRANI FINA KRIZEVCI

NEDAVNO OBJAVLJENO